Előző
Következő
új cikk

Külföld

Törvénysértés a vád Trump fia ellen

Népszava|2017. júl 13. 05:32
[A+ A-]

FOTÓ: GETTY IMAGES/CHIP SOMODEVILLA

Hazaárulással vádolja az elnök fiát Tim Kaine volt demokrata alelnökjelölt. Jogászok szerint a kampányfinanszírozási törvényt sérthette meg.

Újra áll a bál a Fehér Házban, miután nem teljesült az adminisztráció reménye, hogy a Trump-Putyin-találkozó után túlléphetnek az orosz választási beavatkozási botrányon. Az elnök dühöng, figyelemmel kíséri a fiával kapcsolatos híreket, a tanácsadók gyanakodva méregetik egymást, hogy ki szivárogtathat közülük a sajtónak – erről számolt be számos interjú alapján a The Washington Post. Trump rövid közleményben védte meg a fiát, rendes ember és átláthatóságra törekszik, üzente az elnök.

Mike Pence alelnök pedig igyekszik elhatárolódni a botránytól, szóvivője közölte, még „nem volt a kampány részese” tavaly június 9-én, amikor Donald Trump junior apja vetélytársára, Hillary Clintonra nézve terhelő információkat remélt megtudni egy orosz ügyvédnőtől.

Trump legidősebb fia valószínűleg „előre menekült”, inkább saját maga tette közzé az információkat, miután értesítették róla, hogy a The New York Times-nak birtokában van az egész üzenetváltás az orosz popsztár publicistájával, aki Trumpékkal is üzleti kapcsolatban állt. A brit újságíró fontolgatta, hogy magának Trumpnak, vagy titkárnőjének továbbítsa az ajánlatot, de az ügy „érzékeny” voltára tekintettel végül a fiát kereste meg. Jogi szakértők máris azt ajánlják, jó lenne, ha az elnök titkárnője, Rhona Graff is mielőbb ügyvédet fogadna. Ifjabb Donald az újságírónak azt válaszolta: „Ha ez az, amit mondasz, szeretem, nyár végén jól fog jönni.” Nyár végén zajlott a két elnökjelölő konvenció, s akkor már beindult a gőzhenger. A június 9-i találkozó után nem sokkal tette ki a Wikileaks a Clinton-kampány és a demokrata pártvezetés bizalmas e-mailjeit.

Trump fia a FoxNews-nak adott interjújában az orosz ügyvédnővel tartott találkozó kapcsán azt mondta, ma már valószínűleg „kicsit másképp” cselekedne. Kitartott ugyanakkor amellett, hogy apja nem tudott az egész találkozóról, amely egyébként is lényegtelennek bizonyult. Noha Rob Goldstone újságíró még úgy harangozta be, hogy hivatalos orosz kormánydokumentumokat akar átadni az ügyvéd Hillary Clintonról, utóbb Trump fia azt mondta, lényegtelen és nem hiteles információkat kapott csak.

Bár általános az egyetértés, hogy Trump fiának a hírszerzéshez kellett volna fordulnia azzal, hogy az orosz kormány ilyen gyanús ajánlattal kereste meg, a CNN által megszólaltatott jogi szakértők szerint a „hazaárulás” vádja semmiképpen nem áll meg. Ez ugyanis feltételezné, hogy az Egyesült Államok és Oroszország hadban áll egymással. Trump fia a kampányfinanszírozási törvényt ugyanakkor megsérthette, mivel az kimondja, bűnt követ el, aki tudatosan kér,vagy elfogad bármiféle támogatást, adományt vagy más „értékes dolgot” egy külföldi állampolgártól. Stephen Vladeck, a Texasi Egyetem jogásza szerint a kérdés az, hogy az információk átadása értékes dolognak minősül-e. Elképzelhető, hogy ifjabb Donald Trump eskü alatt hamisan vallott, de nem tudni, hogy Robert Mueller különleges ügyész berendelte-e már tanúskodni. Az sem kizárt, hogy Jared Kushner vagy Paul Manafort, a volt kampányfőnök eskü alatt letagadta, hogy orosz részről ajánlatot kaptak az elnökválasztás befolyásolására. Az e-mail üzenetváltásból kiderül, hogy – ifjabb Donald korábbi állításával ellentétben – előre tudtak arról, miért találkoznak Veszelitszkajával, hiszen Trump fia továbbította nekik az e-maileket. Trump fia ugyan befolyásos szerepet játszott a kampányban, de hivatalosan nem volt a tagjai, ahogy a kormányzatba sem lépett be. A The New Yorker szerint nem kizárt, hogy épp ezért osztják ifjabb Donald Trumpra a bűnbak szerepét.

Elekes Éva

Lájkoljon minket a Facebook-on is!