Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Trump megválik a jegybank elnökétől?

Népszava|2017. júl 13. 05:25
[A+ A-]

Aligha okozott meglepetést, hogy Donald Trump amerikai elnök igen nagy valószínűséggel nem hosszabbítja meg Janet Yellent az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed élén, miután négyéves megbízatása a jövő év elején lejár.

Az amerikai elnök elképzelései ugyanis eltérnek az Egyesült Államok jövendő monetáris politikáját illetően. Erről a Politico című lap számolt be négy, név nélkül nyilatkozó kormányzati illetékesre hivatkozva. A források szerint Donald Trump a Fed élére Gary Cohnt állítaná, aki a múlt év vége óta a nemzeti gazdasági tanács elnöke. (Ennek a fórumnak az a feladata, hogy segítse előkészíteni az amerikai elnök gazdasági döntéseit.) A lap úgy értesült, hogy Donald Trump már csak arra vár, hogy Gary Cohn rábólintson a felkérésre. Gary Cohn kórábban a Goldman Sachs bankcsoport elnöke volt.

Getty Images

Getty Images

Janet Yellen, aki 2014 februárjában vette át a Fed-et Ben Bernanke-tól, egyébként az első nő a százéves pénzintézet élén.

A Fed döntéshozói közül többen támogatták, hogy "pár hónapon belül" kezdjék el a jegybanki mérleg 4500 milliárd dolláros kötvényállományának csökkentését - ez derült ki a Fed monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) június 13-14-i kamatdöntő ülésének nyilvánosságra hozott jegyzőkönyvéből.

A nyíltpiaci bizottság 8:1 arányú szavazati többséggel - a piaci várakozásoknak megfelelően - 25 bázisponttal emelte az irányadó kamatsáv széleit, az 1,00-1,25 százalékos tartományba. Hat hónapon belül háromszor is kamatot emelt a Fed, és a tervek szerint idén még egy alkalommal sor kerül erre, de azt nem tudni, hogy melyik hónapban. Ma az látszik valószínűnek, hogy valamikor 2017 végén.

A júniusi kamatdöntő tanácskozás után kiadott nyilatkozatban a Fed csak annyit közölt, hogy az idén elkezdi csökkenteni kötvényállományát, és pontos tervet vázolt fel az összegekről is. A jegyzőkönyvből a befektetők leginkább a pontos időzítést próbálják meg kiolvasni, de ebből csak annyi derült ki, hogy többen augusztus végén elindították volna a kincstárjegyek és jelzálogfedezetű értékpapírok állományának leépítését, mások viszont még várnának vele.

B. M.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!