Előző
Következő
új cikk

Külföld

Erdogan kimagyarázta bizonyítványát

Népszava|2017. júl 13. 05:36
[A+ A-]

Erdogan hívei meghurcolják Gülen bábuját Fotó: Getty Images

Hazugságnak nevezte Recep Tayyip Erdogan, hogy tömegesen börtönöztek be újságírókat Törökországban. A tavaly július 15-16-i puccskísérlet meghiúsításának évfordulóját ünneplő török elnök a BBC-nek adott exkluzív interjút tegnap. Az ankarai diktátor szerint nem 160, hanem csupán két újságíró került rácsok mögé és egyikük sem azért, mert újságíró. Állította, hogy a bebörtönzött médiamunkásoknak nincs is újságírói minősítésük, csupán szereztek valamiféle igazolványt, és vagy terrorizmusért, vagy fegyvertartásért, vagy bankautomaták megrongálásáért töltik büntetésüket. (A BBC szerint valójában Törökország az újságírók legfőbb bebörtönzője a világon.) Erdogan szóvá tette azt is, hogy az ellenzéki újságírók „rengeteg sértő cikket jelentetnek meg” róla és hozzátette, „az inzultáló cikkek még mindig jelen vannak”.

A török elnök bírálta az Európai Uniót, állítva, hogy az csak „Törökország idejét vesztegeti”. „Megnyugtató lesz számunkra, ha az EU nem fogadja be Törökországot. Ez esetben a B illetve C tervünkhöz nyúlunk. Az EU nem nélkülözhetetlen a mi szempontunkból”, mondta Erdogan. Leszögezte, a török nép többsége már nem kér az EU-ból.

A puccs felelősének tartott Fethullah Gülen is nyilatkozott az évforduló alkalmából. Az Egyesült Államokban élő hitszónok a Reutersnek azt mondta, elfogadná, ha kiadnák Törökországnak. Ankara már tavaly kérvényezte Gülen kiadatását Washingtontól. Amerikai kormányzati illetékesek azonban már többször hangoztatták, hogy a török kormány nem támasztotta alá bizonyítékkal a hitszónok bűnrészességét. A prédikátor az interjúban ismételten visszautasította a vádakat. „Sosem támogattam semmiféle puccsot” – szögezte le, ugyanakkor élesen bírálta, hogy Erdogan teljhatalomra tett szert, a diktátorokhoz hasonlította. Úgy vélte, az amerikai, illetve az európai kormányoknak elkötelezettebben kellene síkra szállniuk, hogy Törökországban ismét érvényesüljenek a szabadságjogok.

Törökországban a puccskísérlet óta több mint 150 ezer embert tartóztattak le, s 50 ezer embert függesztettek fel, vagy bocsátottak el állásából.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!