Előző
Következő
új cikk

Belföld

Karád sem hisz már Trumpnak

Népszava|2017. júl 13. 05:15
[A+ A-]

FOTÓK: A SZERZŐ FELVÉTELEI

Karád déli végét, az újtelepet szinte letarolta a hétfő esti, jéggel, csaknem 160 kilométeres széllel érkező vihar. Sokaknak nincs biztosítása.

- Üzenjük Trumpnak, hogy nem kamu a klímaváltozás – mondja egy feltűnően tájékozott koma sörrel a kezében a karádi italbolt előtt, amikor megtudja, mi járatban vagyunk. A Balatontól húsz kilométerre megbújó Somogy megyei község, Karád déli végét, az újtelepet szinte letarolta a hétfő esti, jéggel, csaknem 160 kilométeres széllel érkező vihar. A hét közepén már a csendes helyreállítás folyik, a háromszáz ki-, vagy félbedőlt fát mind eltávolították, de a tetőknek még nem mindenütt álltak neki, várják a biztosító embereit.

– Kedd éjjel újabb esőt kaptam a nyakamba – érzékelteti szerda délután az egyedül élő Besenyei Antalné, hogy nem elég a baja; hétfőn este a háza tetejét egy az egyben elvitte a szélvihar, a cserepek és gerendák egy része az udvar egyik sarkában, a tetőtér valahai falazata a hátsó teraszt temette maga alá, a tető másik része a szomszéd udvarán, a gerendák alatt egy fehér Lada Niva nyögne, ha tudna. – Sok évet megéltem, de ilyet még nem láttam. Tartottam az ajtót belülről, verte a jég, aztán hátrafutottam, és már láttam is az eget, nem volt fölöttem tető – idézi fel a hétfő estét az asszony. Fia és veje is toborzott csapatot, nekilátnának már a helyreállításnak, de előbb meg kell várni a biztosító embereit.

Átellenben Poszáék már hozzáfogtak a tetőnek, az ács már a magasban, sűrűn kopácsolnak, vágnak, gyalulnak.

– Ötvenkilenc lakóházat ért komoly kár, leginkább a tetőket, ezen kívül százötven melléképület, garázs teteje ment tönkre – sorolja Schádl Szilárd polgármester, merthogy szerdára végeztek az összesítéssel. – Ilyen pusztításra a legidősebb karádiak sem emlékeznek. Az önkormányzat kérés nélkül is segít, összefogott a falu, a helyi civil szervezetek. Ha kétkezi munka, vagy éppen tetőcserép kell, azt könnyebb biztosítani, a pénz már nehezebb dió… Az a baj, hogy nem mindenkinek van biztosítása, az egyik legjobban károsodott ingatlan lakójának sincsen. Neki már szervezzük a gyűjtést, az idei falunapunk teljes bevételét is a viharkárosultaknak ajánljuk fel. A rendezvényen jelképes összegért, de pénzért adjuk az ebédet, a hegyközség a borát ajánlotta fel ugyanerre a célra. A média jótékony hatása: rengetegen keresnek, hogy miben tudnak segíteni. Van, aki cserepet ajánl föl, más pénzt – teszi hozzá.

A polgármester úgy kalkulál: sok száz millió forintos lehet a kár. Ideszámolja a szél által kicsavart kerti gyümölcsfákat, valamint a többi, százszámra elpusztult fát is, és a mezőgazdasági károkat; szomorú képet fest a karádi határ: földön a napraforgó, a búza, a kukorica. Igen komoly károkat szenvedett egyébként a helyi mezőgazdasági zrt. is, melyet a vadászházairól elhíresült izsáki fideszes polgármester, Mondok József idősebbik fia vezet, aki évek óta karádi lakos. Gépeik, istállóik mentek tönkre a viharban a terménykáron felül.

Aggregátorok a siófoki nyaralóövezetben
Horváth Ákos, a siófoki viharjelző obszervatórium vezetője úgy tudja, hogy a méréseik kezdete óta nem regisztráltak a műszerek 157 kilométeres szelet, mint hétfő este Balatonvilágoson. Ugyanez a szél tarolta le egy sávban a Világossal összeépült Sóstót, a Baross Gábor utcát, ahol még szerdán is vágták a nyaralókra dőlt fenyőket, az egyikre egyszerre öt fa zuhant. Totálkárosra tört gépjárművek és lakókocsik maradtak a siófoki nyaralóterületen a vihar nyomában. Az utcában koponyatörést szenvedett egy kempingező, amikor fa dőlt a sátrukra. Szerdán még beszéltünk olyan nyaralótulajdonossal, akinek aggregátor biztosította az áramot; hétfő este az udvarában kidőlt fenyő a villanyvezetéket is leszakította, kidöntve a villanyoszlopot is.

Fónai Imre írása a Népszavának

Lájkoljon minket a Facebook-on is!