Előző
Következő
új cikk

Sport

Játékosként könnyebb dolga volt a pólósok szövetségi kapitányának

Népszava|2017. júl 13. 05:51
[A+ A-]

MTI/Kovács Tamás

Bízik az elődöntőbe jutásban a vizes világbajnokságon Märcz Tamás, a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya.

Játékosként kétszeres Európa-bajnok (1997, 1999), egyszeres olimpiai bajnok (2000), ám szövetségi kapitányként első nagy világversenyére készül Märcz Tamás, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya. A szakembernek van összehasonlítási alapja, hogy a medencében vagy a parton van-e könnyebb dolga.

"Egyértelműen játékosként volt könnyebb - mondta a szakvezető. A pólósnak csak magával kell foglalkoznia, ha nincs edzés, akkor pihenhet, regenerálódhat. Én két tréning között is dolgozom, készülök a következő gyakorlásra vagy az ellenfeleket elemzem. A felelősség is sokkal nagyobb, hiszen egy egész közösségért felelek."

Märcz elődje korábbi játékostársa, Benedek Tibor volt az együttes élén. Benedek pólósként csapatkapitány, vezéregyéniség volt, a mostani szakvezető viszont kevésbé volt az előtérben, az róla az általános vélemény, hogy visszahúzódóbb, elmélkedőbb típus.

"Ezzel egyetértek, tényleg sokat gondolkozom, rágódom egy-egy kérdésen, néha talán túl sokat is, de igyekszem változtatni ezen a téren" - reagált Märcz. - Igaz, úgy érzem, többször döntök jól, mint rosszul - tette hozzá.

Märcz olyan válogatottban szerepelt, amelynek tagjai egy generációt képviseltek, a játékosok között két-három évnél nem volt nagyobb a korkülönbség, most viszont húszas éveik elején, és harmincas éveik közepén járók is találhatók a vb-keretben.

"Nincs ebből probléma, a fiúk jól érzik magukat együtt, és ami ennél sokkal fontosabb, hogy kiválóan tudunk közösen dolgozni - emelte ki a szakember. - Természetesen akadnak néha feszültségek, ezek minden közösségben előfordulnak, de kezelhető konfliktusokról van szó. A vb-keret kialakításánál a játéktudás mellett az is szempont volt, hogy ki, mennyit tesz hozzá a közösséghez. Nem szoktam összehasonlítani a mostani együttest azzal, amelyikben én játszottam, mert ennek nincs értelme."

Hazai pályán, a magyar válogatott hagyományait figyelembe véve (a vb-k történetének legeredményesebb csapata) fokozott nyomás nehezedik az együttesre."Aki érdeklődik a póló iránt, az pontosan tisztában van az erőviszonyokkal és a lehetőségeinkkel" - hangsúlyozta Märcz. - Ezeket is figyelembe véve azt mondom, a négy közé jutásnak nagyon örülnék, ha ez összejön, akkor utána már bármi előfordulhat.

A férfi vízilabda-válogatott hétfőn, Ausztrália ellen kezdi meg szereplését a hazai rendezésű világbajnokságon.

Bernau Péter

Lájkoljon minket a Facebook-on is!