Előző
Következő
új cikk

Belföld

"Közös" takarítás a házfalakon

Népszava|2017. júl 13. 05:04
[A+ A-]

Plakátokat tép az Együtt a XI. kerületi Nagyszőlősi úton - Népszava fotó/Vajda József

Leszedeti szombattól a kabinet a Soros-plakátokat, mondván csak eddig tervezték az akciót. Az ellenzék szerint viszont Orbán Viktor meghátrált.

„A Soros György kampány általános és alapvető társadalmi normákat sért, nem tekinthető társadalmi célú hirdetésnek, tartalmában egyértelműen politikai hirdetés, ezért közzététele társadalmi célú hirdetésként megtévesztő” – fogalmazott állásfoglalásában a Magyar Reklámszövetség (MRSZ). A szervezet vezetősége – állt a közleményben – „kötelességének tartja, hogy kiálljon a reklámszakma hírnevéért, és felszólaljon az olyan reklámok és kampányok ellen, amelyek megingatják a reklámtevékenységbe vetett közbizalmat vagy sérthetik a társadalomban általánosan elfogadott erkölcsi-etikai normákat, valamint a közízlést.”

Mindezzel egyetért maga a „célpont” is: a BBC hírportálján megjelent írás szerint ugyanis Soros György azzal vádolja a magyar kormányt, hogy antiszemita az ellene indított plakátkampány. „Lesújt a jelenlegi magyar rezsim szándékos dezinformációs kampányának részeként alkalmazott antiszemita képi ábrázolásmód. Bizakodással tölt el ugyanakkor, hogy a magyar zsidó közösség vezetése számtalan (magyar) állampolgárral együtt szót emelt e kampány ellen" – fogalmazott Soros Györgyöt. Ami a bizakodását illeti: országszerte egyre többen csatlakoztak például az Együtt országos plakáteltakarítási akciósorozatához, amely szerda késő délután Budapest több pontján is folytatódott, a tegnapi megmozdulásra pedig mások mellett Karsai László történész is elfogadta az ellenzéki párt invitálását.

Bár a kabinet szerint a mind erőteljesebb tiltakozásoknak nincs köze hozzá, tegnap a Kormányzati Tájékoztatási Központ bejelentette: szombattól véget ér a kampány. A központ szerint a konzultáció május végén véget ért, az utókampányt pedig két szakaszban, hathetes időtartamra tervezték. „Ennek megfelelően a második szakasz az eredeti tervek szerint, július 15-én zárul” – írták azt állítva, hogy eleve eddig tervezték a kampányt. „Értjük, hogy Soros Györgynek és embereinek ez nem tetszik, de el kell fogadniuk, hogy akik a konzultációban részt vettek, azoknak meg Soros György politikája nem tetszik" – reagáltak az újabb bírálatokra.

Az ellenzéki szerint valójában „megfutamodott a kormány”. Annyi mindenesetre bizonyosnak tűnik: a kabinet el akarta kerülni, hogy a pénteken kezdődő vizes világbajnokság miatt Magyarországnak jutó nemzetközi figyelem a „büdös zsidó” firkákkal kiegészített kormányzati Soros-plakátokra irányuljon. Nem lehet figyelmen kívül hagyni Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök július 18-ára tervezett budapesti látogatását sem. Bár épp Netanjahu utasítására vonta vissza az izraeli külügyminisztérium a Soros-kampány miatt a budapesti izraeli nagykövetség magyar kormányt elítélő nyilatkozatát, az antiszemita felhangokat sem nélkülöző plakátok látványa alighanem így is kényelmetlenséget okozott volna. S ha már az időzítés: a Párbeszéd szerint bizonyosan az sem a véletlen műve, hogy a plakátkampány leállításáról szóló közlemény megjelentése után alig két órával – a párt szerint egyértelmű figyelem-eltereléseként – tett bejelentést Orbán Viktor kormányfő az újabb Seuso-kincsek megszerzéséről.

Hátrálás, beismerés, megfutamodás

MSZP: Mindez kísértetiesen arra emlékeztet, amikor az 1936-os berlini olimpia idején a náci rezsim ideiglenesen eltávolította a legtöbb zsidóellenes feliratot, a hazugsággyár újságjai pedig mérsékelték undorító propagandájukat.

Demokratikus Koalíció: A nemzetközi felháborodás és az egységes magyarországi tiltakozás kényszerítette meghátrálásra a kormányt.

Együtt: Orbán belátta súlyos tévedését a Soros-plakátok ügyében, visszavonják az uszító, antiszemita indulatokat keltő, hazug plakátokat.

Párbeszéd: Tarthatatlanná vált a nemzetközi felháborodás a Soros-plakátok ügyében, Orbán Viktor és kormánya egyszerűen megfutamodott, amikor úgy döntött, hogy leveteti azokat.B. A.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!