Előző
Következő
új cikk

Belföld

XV. kerületi balhé - A fideszesek ismét bojkottáltak

Népszava|2017. júl 13. 10:30
[A+ A-]

Hajdu László egy korábbi testületi ülés előtt. FOTÓ: Vajda József

Megbénította a helyi Fidesz Rákosplatota működését, nem vesz részt a képviselő-testület munkájában, amely így halaszthatatlan döntéseket nem tud meghozni. A polgármester szerint csődhelyzetet is okozhat a Fidesz bojkottja, erre az évre 790 milliós kára lehet a kerületnek. Hajdu László felszólította a képviselőket, hogy vegyék fel a munkát.

Ismét távol maradt a XV. kerület képviselő-testület ülésétől a Fidesz frakciója. Lemásolva az egy héttel ezelőtti obstrukciót, előzetes bejelentés nélkül nem jelentek meg a délután 5 órára hirdetett ülésen.

Hajdu László (DK) polgármester a július 4-én határozatképtelenség miatt félbeszakadt testületi ülést szerette volna folytatni. Ezúttal el se tudták kezdeni, mivel a 10 fideszesen kívül Móricz Eszter se jött el, az MSZP-től így csak Tóth Imre volt jelen volt, viszont Móriczcal együtt 11 fő biztosíthatta volna a határozatképességet. Egy héttel ezelőtt, szintén Móriczon múlt a képviselő-testületi munka meghiúsulása, ha nem távozik, az ülést megtarthatták volna.

Szerda délután három napirendet tárgyaltak volna. Mind halaszthatatlan döntést igényelt, mivel több százmilliós kára keletkezhet a kerületnek. Az átalakított óvodai intézményrendszerben 11-ről 3 összevont óvoda lett, ezek mögé kellett volna betenni a pénzt. Az óvodapedagógusok havi 102 millió forintos bérét, és a gyerekek havi 30 millió forintos étkezési díját. Fél évre 790 millió forintos állami normatíva lehívásáról kellett volna dönteni. Ha nem kapnak állami forrást, az önkormányzatnak saját zsebből kell kifizetni, de ehhez is költségvetést kell módosítani. Amihez szintén képviselő-testületi döntésre van szükség. A polgármester szerint jelentős veszélyben vannak, csődhelyzettel is fenyegethet, ha saját forrást kell biztosítani. A Csokonai kulturális és sportközpont igazgatói pályázatának kiírásáról, a Gazdasási Működtetési Központ feladatköreinek bővítéséről szintén nem tudtak dönteni, ahogy 144,9 millió forintot pénzmaradvány felhasználásáról sem.

Hajdu László kedvenc humoristája, Hofi Géza Tiszta őrültek háza című műsorának alaptételével állította párhuzamba a Fidesz bojkottját. Eszerint bent, az őrültek házában vannak az értékek, kint a valódi életben pedig az őrültek. „Remélem, XV. kerületben nem a tiszta őrültek háza köszön vissza, képesek leszünk visszakerülni a normális mederbe" - mondta.

A polgármester délután 6 órára egy új testületi ülést is összehívott. Abban a reményben, hogy a Fidesz eljön, mert a Pattogós utcai kézilabdázásra alkalmas tornaterem felújításához tulajdonosi hozzájárulást kellene adni. Az önkormányzatnak nem kerülne pénzébe a rekonstrukció, csak jóvá kellene hagynia. A 6 órás testületi ülést se tudták elkezdeni határozatképtelenség miatt. Mindkét ülést elnapolták, a csalódott közönség a Fidesznek üzenve „szégyelljétek magatokat!" kiabálásokkal távozott.

Gy. Németh Erzsébet, fővárosi DK-s képviselő szerint a Fidesz nagy bajban van a kerületben. Ezért nem lepné meg, ha Móricz Eszter célja a Fidesszel összejátszva a képviselő-testület feloszlatása és polgármester elmozdítása lenne. Ez azonban hiábavaló remény, mert a polgármester újraválasztása nem lesz kérdés. Az ellenzéki politikus szerinte a helyi képviselő-testületben is többségbe fognak kerülni a demokratikus erők a következő választásokon.

Hajdu, a bűnbak
Hajdu László ellen június végén kezdeményezett fegyelmi eljárást a helyi Fidesz. Csakhogy a kezdeményezés éllovasai nem jöttek a július 4-i ülésre, ahova már be nem lehetett férni, annyi, a polgármestert éltető érdeklődő volt. Így nem döntöttek a polgármester másfél hónapos felmentésével járó fegyelmijéről sem. Hajdú azzal váltotta ki a Fidesz mérgét, hogy bár Pintér Gábor (Fidesz) alpolgármester előterjesztésére a képviselő-testület többsége megszavazta 3 óvoda felújítási keretének megemelését, a polgármester nem volt hajlandó forrást biztosítani hozzá a költségvetésben. Ehelyett, az indokolatlan 77 millió forintos túlköltés miatt törvényességi eljárást kezdeményezett, a gazdasági versenyhivatalhoz és a közbeszerzési hatósághoz fordult jogorvoslatért.

Hajdu politikai megállapodásra törekszik

A Fidesz-frakció tagjai tegyenek eleget képviselői kötelezettségüknek és vegyék fel a munkát.

Hajdu László polgármester a meghiúsult testületi ülések után közleményt adott ki, amelyben ezt írja:

"Itt az ideje, hogy a napi pártpolitikai csatározások helyét átvegyék a felelős döntések. Súlyos és tarthatatlan helyzetet állítanak elő mindazok a képviselők, akik – folytatólagosan szembemenve képviselői esküjükkel – nem hajlandók részt venni a testület munkájában. A képviselői munka nem nagyvonalú gesztus, hanem törvényi kötelezettség."

"Polgármesterként kötelességem biztosítani, hogy időben döntsünk a mintegy 280 millió forintos óvoda-és bölcsőde-felújítások megalapozott és gazdaságos finanszírozását lehetővé tevő új, nyílt közbeszerzés kiírásáról, és a kerületben dolgozó közalkalmazottak havi bruttó 10 ezer forintos kereset-kiegészítésének önkormányzati hozzájárulással történő biztosításáról.

Annak érdekében, hogy ne veszítsünk el havi 130 millió forint állami normatívát, szavaznunk kell az augusztustól felálló új kerületi óvodarendszer megfelelő finanszírozásáról, valamint a Pattogós utcai katolikus iskola tornatermének közös felújításához szükséges tulajdonosi hozzájárulásról."

Hajdu László úgy véli, az elmúlt hetek politikai szembenállása miatt kialakult patthelyzetet a kerületben élők érdekében rendezni kell. Ezért a Fidesz-KDNP frakciójának delegációját egyeztető tárgyalásra hívta, amelyen a további politikai együttműködés feltételeit kívánja tisztázni.

Zsidai Péter

Lájkoljon minket a Facebook-on is!