Előző
Következő
új cikk

Belföld

Lex CEU után - A kormány megállapodást kötött

nepszava.hu|2017. júl 13. 13:18, frissítve: 2017. júl 13. 15:26
[A+ A-]

MTI Fotó: Bruzák Noémi

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter ma is beszámol a kormány döntéseiről -  immár 95. alkalommal - Kovács Zoltán kormányszóvivő közreműködésével. Amiről biztosan szó lesz: lex CEU, kötelezettségszegési eljárás, Soros György, a "családi ezüst".

A Miniszterelnökség most is 13:30-ra hirdette meg a Kormányinfót, de ma is csak 13:55-kor sikerült bejelentkezni a Parlamentből.

Lázár János először a legfontosabb dátumot jelentette be: augusztus 24-én lesz a következő Kormányinfó. 

A kancelláriaminiszter ezután hosszasan promózta a vizes világbajnokságot, majd újra elmondta, hogyan szerezte vissza a kormány a "családi ezüstöt", a Seuso-kincsek maradék darabjait. 

Szijjártó Péter holnap megállapodást ír alá Maryland államával, arról hogy szabályozott körülmények között tovább folytathatja működését a McDaniel Egyetem - közölte a miniszter. New York államával is folynak a tárgyalások - tette hozzá. 

Újabb szakaszba lépett a felsőoktatási törvény módosítása miatti eljárás
Az Európai Bizottság ma újabb szakaszba léptette a felsőoktatási törvény módosítása miatt áprilisban Magyarország ellen megindított jogsértési eljárást. Az uniós jog végrehajtása felett őrködő szervezet indokolással ellátott véleményt küldött az ügyben a kormánynak, ami az eljárás második szakaszát jelenti.
A bizottság tudatta, hogy a magyar válaszlevél alapos elemzése után is fenntartja korábbi megállapításait, amelyek az eljárás megindításához vezettek. A módosított törvény ellentétes az uniós joggal: kérdések merültek fel a letelepedés és a szolgáltatásnyújtás szabadságával, valamint a tudományos, az oktatási és a vállalkozási szabadsággal kapcsolatban - közölte a testület.
Magyarországnak mostantól egy hónapja van arra, hogy összhangba hozza az uniós szabályokkal a kifogásolt törvényt, mely a bírálói szerint bezárással fenyegeti a budapesti Közép-európai Egyetemet (CEU), különben a bizottság az Európai Bírósághoz fordulhat.

 

A kormány kidolgozott egy 20 pontos akciótervet is, amivel biztosítani tudják, hogy jó minőségű élelmiszerhez jussanak a magyarok. Lázár elmondta, hogy egy nagyon komoly ellenőrző munka indul el, hogy a minőség tovább javuljon.

Nem vették figyelembe a magyar álláspontot - reagált Lázár János arra, hogy ma újabb kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen a felsőoktatási törvény módosítása miatt. Az Európai Bizottsággal való vitákat illetően azt mondta, hogy 20-25 olyan nagyobb ügy van most, ami kapcsán eltérő véleményen vannak. A kabinet a tárgyalásos módszert részesíti előnyben, a CEU kapcsán az első fordulóban nem közeledtek az álláspontok egymáshoz Brüsszellel.

A kormány tárgyalt az egészséges Budapest-programról - közölte a tárcavezető. A következő években 700 milliárd forintot költenek majd a budapesti egészségügyre, idén 20 milliárdot költenek a géppark fejlesztésére - tette hozzá.

Nem lenne jó ötlet Soros díszpolgárságának visszavonása - közölte Lázár újságírói kérdésre. 

Egy másik kérdésre elmondta: a kormány nem tesz javaslatot arra, hogy december 24-e munkaszüneti nap legyen.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!