Előző
Következő
új cikk

Külföld

Nyemcov-gyilkosság: részleges igazságszolgáltatás

Népszava|2017. júl 14. 05:32
[A+ A-]

Súlyos börtönbüntetésre ítélte tegnap a moszkvai katonai bíróság a Nyemcov-ügy öt vádlottját, a gyilkosságot megrendelő kiléte azonban továbbra is rejtély marad.

Vlagyimir Putyin elnök egyik legismertebb kritikusát, Borisz Nyemcov ellenzéki politikust 2015. február 27-én éjszaka gyilkolták meg Moszkvában, a Kreml közelében, a Moszkva folyón átívelő Bolsoj Zamoszkvoreckij hídon, amikor fiatal ukrán barátnőjével, egy ismert modellel tartott hazafelé. A lőfegyverrel elkövetett gyilkosság valódi oka máig ismeretlen maradt. A féltékenységtől a politikai hátterű leszámolásig több variáns is közszájon forgott már, ám egyelőre egyikre sincs nyilvános bizonyíték. A politikai leszámolást látszik alátámasztani az, hogy Nyemcov amellett, hogy Putyin bírálója és politikai ellenfele volt, halála előtt egy jelentésen dolgozott, amelyben bizonyítékokat gyűjtött össze Oroszország érintettségéről a kelet-ukrajnai konfliktusban. A jelentésen az évek óta amerikai emigrációban élő emberjogi aktivistával, Vlagyimir Kara Murzával dolgozott, akit idén februárban, épp a Nyemcov-gyilkosság második évfordulójára hazatérve mérgeztek meg (immár másodjára, először 2015-ben) Moszkvában.

Az orosz hatóságok öt észak-kaukázusi, csecsen és ingus férfit vádoltak meg az ellenzéki politikus meggyilkolásával és a csecsen Ruszlan Muhudinovot nevezték meg kitervelőként és megrendelőként. A bíróság bizonyítottnak találta, hogy megrendelt gyilkosság történt, hogy a vádlottak 15 millió rubelt (66 millió forint) kaptak Muhudinovtól a végrehajtásért. Még 2015-ben nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, de mindmáig nem sikerült kézre keríteni.

A Nyemcovot hátba lövő Zaúr Dadajev volt csecsen katonát csütörtökön 20 év börtönbüntetésre ítélték, unokatestvérét Anzor Gubasevet 19, Sadid Gubasev 16 év börtönbüntetésre ítélték, segítőik, Temirlan Eszkerhanov 14, Hamzat Bahajev 11 évet kapott. Dadajevet a Putyinhoz hű csecsen elnök, Ramzan Kadirov személyesen tüntette ki az orosz hadseregben tett szolgálataiért és ő beszélt először a lehetséges indokról is. Kadirov szerint Dadajevet, hithű muzulmánként az háborította fel, hogy Nyemcov kiállt a muszlimokat sértő karikatúrákat közlő Charlie Hebdo mellett.

G.M.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!