Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Kór történet

Népszava|2017. júl 14. 06:09
[A+ A-]

Állatorvosi ló az állítólagos új szuperkórház esete, csak hogy az egészségügynél maradjunk. Orbán persze valószínűleg az egészségügy lerombolásának egyre nehezebben magyarázható tényét szerette volna elpalástolni a szuperkórház ötletével. De a politikai haszonszerzés mellett az ilyen nagyberuházásokon "alkotmányos költségként" közpénzből magánvagyonná transzformálható lefölözés sem lehetett közömbös a döntésnél.

Szinte hetente röppent fel egy-egy újabb és újabb helyszín, de végül egyik sem nyert. A kínossá váló keresgélést egy szakértői munkacsoport kijelölésével vélte feloldani a kormány. Megszületett a javaslat is: a Szent Imre kórház felfejlesztésével alakítsák ki az új szuperkórházat. Ezért is volt váratlan Balog Zoltán egészségügyért is felelőtlen miniszter bejelentése, hogy az állam több milliárd forintért megvette az újbudai Dobogó városrészben azt a 14 hektáros területet, amelynek egy része a Fideszes önkormányzathoz köthető Tamás László tulajdonában van, az Index fél évvel ezelőtti közlése szerint. Lázár János 5 milliárd forintra taksálta csak a telek megvásárlásának és a közművesítésnek költségeit. Ne is találgassunk, ki fogja megnyerni a közművesítésre kiírandó tiszta és átlátható közbeszerzést. A szakemberek szerint, a tömegközlekedési útvonalaktól is távol eső területhez alul- vagy felüljárót is kell építeni, és az egykori tőzeges, mocsaras telken az építkezés sem lesz éppen olcsó. A költségek a becslés szerint jóval meghaladják majd a 100 milliárd forintot. Ismét ne találgassuk, hogy a kórházépítésre kiírt pályázatot ki fogja megnyerni. Azt is mély homály fedi majd, hogy mekkora lesz az "alkotmányos költség", és hová csurog majdan a korrupciós 20-25 százalék néhány milliárd forintja.

Az már viszont húsba vágó kérdés, hogy az 1058 ágyasra tervezett intézményben honnan kerül elegendő orvos, nővér, amikor drámaivá vált a szakszemélyzet hiánya az országban. Hacsak nem sikerül átcsábítani Dr. Csontot, vagy a Vészhelyzet teljes személyzetét a Kórházba a város szélén.

Orbán persze valószínűleg az egészségügy lerombolásának egyre nehezebben magyarázható tényét szerette volna elpalástolni a szuperkórház ötletével.

Bihari Tamás