Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Esterházyt olvasni jó

Népszava|2017. júl 14. 05:45
[A+ A-]

Ma több helyütt is felolvasásokkal elevenítik meg az egy éve elhunyt író műveit.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése kezdeményezte, hogy Esterházy Péter születésnapja, április 14. legyen a magyar próza napja.

A 2016. 07. 15-én az előző nap elhunyt Kossuth-díjas írótól olvasói és írótársai spontán alakult virrasztáson búcsúztak a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A szervezők azt kérték, hogy aki felolvasással szeretné kifejezni a tiszteletét, válasszon ki egy legfeljebb öt perces Esterházy-részletet és azt olvassa fel. Az eseményen több százan vettek részt, megrendítő volt az olvasók csendes gyásza, az erről készült videók megtekinthetők a PIM honlapján és a YouTube-on. A temetést Gannán rendezték. A Mária Terézia által adományozott birtokon áll az Esterházy család temetkezési helye. A nem összefüggő pápai, csákvári és tatai birtokoknak Ganna volt a központjában, s nyugalma, szépsége is méltóvá tette a falut arra, hogy az Esterházyakat itt helyezzék örök nyugalomra. Táncsics Mihály segédtanító korában az idegeneket kalauzolta keresetkiegészítésül a római Pantheon mintájára, Charles Moreau tervei szerint épített Szent Kereszt felmagasztalása plébániatemplomban és mauzóleumban.

Ingyenes megemlékezés
Halálának első évfordulóján Esterházy Péter: Egyszerű történet vessző száz oldal - a Márk-változat című művét a Petőfi Irodalmi Múzeumban ma este 8-tól Szabó T. Anna, Dragomán György, Szvoren Edina, Bartis Attila, Boldizsár Ildikó, Spiró György, Kántor Péter, Nádasdy Ádám, Bán Zsófia, Bencsik Orsolya, Szaniszló Judit, G. István László, Hevesi Judit, Krusovszky Dénes, Virág Erdős, Kiss Tibor Noé, Garaczi László, Totth Benedek, Turi Tímea, Szijj Ferenc és Darvasi László olvassa fel. Közreműködik: Lukács Miklós (cimbalom) és Dés László (szaxofon). A PIM és a Magvető Kiadó közös szervezésére a belépés ingyenes.

"Szaxofonozz, majd!" Esterházy Péter ezzel a két szóval dedikálta a 2016. Könyvhetére megjelent utolsó könyvét régi barátjának, Dés Lászlónak, így annyit biztosan lehetett tudni a búcsúszertartásról, hogy ott Dés László fog fújni. (Esterházy 2015 októberében az Élet és Irodalomban jelentette be, hogy súlyos beteg, hasnyálmirigyrákkal küzd. Betegségéről szól a Hasnyálmirigynapló című kötet.) A temetés a család kérésére nem volt sajtónyilvános. A gyászszertartást Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát celebrálta, Esterházy-idézetekkel megtűzdelt beszédében olyan fénylő és saját pályáján ívelő csillaghoz, emelkedő üstököshöz hasonlította az írót, akit nem lehet és nem is szabad befogni. "Egy nemzet és egy nép búcsúzik a vele azonosuló gondolkodótól és írótól" - búcsúztatta a főapát.

A világsajtó az irónia nagymestereként emlékezett meg a szerzőről. György Péter az azóta megszüntetett Népszabadságba írt nekrológjában az olvasókhoz fordult: Esterházy Péter örökre halott, és rajtunk múlik, hogy ennek ellenére meddig marad velünk, meddig élünk általa is. Ennek a munkának a megkezdése nem más, mint az olvasás.

#esterhazytolvasok
A litera.hu irodalmi portál ma reggel óta Esterházy-olvasásra bíztat mindenkit. Azt kérik az irodalomkedvelőktől, hogy vegyék elő okostelefonjukat vagy üljenek gép elé, és olvassanak fel 2 percben Esterházy Pétertől, majd #esterhazytolvasok szöveggel töltsék fel a Facebookra. A literán emellett reggel 8 és este 9 között egész napos felolvasással emlékeznek az íróra, többek között Forgách András, Márton László, Tóth Krisztina, Garaczi László, Németh Gábor, Terézia Mora, Baán Zsófia, Grecsó Krisztián is.

Kuczogi Szilvia

Lájkoljon minket a Facebook-on is!