Előző
Következő
új cikk

Belföld

Mosonmagyaróvár, a demenciabarát város

Népszava|2017. júl 13. 17:38
[A+ A-]

Thinkstock illusztráció

Ma indult el Magyarország első demenciabarát közösségét létrehozó mintaprojektje Mosonmagyaróváron. A kísérleti munkaprogram ambiciózus célt tűzött ki: valamennyi magyarországi város számára működőképes modellprogramot akar kidolgozni, amely segítségével a demenciával élő betegek a lehető legteljesebb életet élhetnek.

 A becslések szerint hazánkban minimum 150-200 ezer embert érintő betegség már ma is komoly társadalmi problémát jelent. A demencia a gondolkodás, az érzelmek és a társas képességek hanyatlása, ami korlátozza a közösségi életet és a teljesítőképességet. Többnyire az agy igazolható betegségével jár együtt. Mindenekelőtt a rövid távú emlékezet, távolabbról azonban a hosszú távú memória, a nyelv és a mozgás is érintett, amely azonban csak a betegség előrehaladásával válik feltűnővé.

Magyarországon most egyedülálló mintaprojekt indul a demenciával élő emberek problémájának kezelésére Mosonmagyaróváron: a cél az, hogy egy olyan működőképes modell szülessen, amely más városba is adaptálható.

„Az ilyen környezet legfontosabb jellemzője talán az, hogy az emberek tudják: mi az a demencia és meg is értik azt" – mondja Tatai Tamás, a most induló projekt egyik kezdeményezője, aki édesanyja révén maga is érintett. Szerinte a megértésre, az érzékenységre van most leginkább szükség, hogy az országnak legyen szeme és füle a jelenségre, és annak hosszú távú következményeire is - olvasható a mai eseményről szóló közleményben.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!