Előző
Következő
új cikk

Belföld

Lefaragtak a büdzséből, hogy segíthessenek

Népszava|2017. júl 14. 05:12
[A+ A-]

Az épület teljesen kiégett, lakhatatlanná vált - A szerző felvétele

Félszáz somogyi település összefogásával költözhet új házba egy rinyaújlaki rokkantnyugdíjas, akinek januárban égett le az otthona.

„Teljes terjedelmében égett egy hatvan négyzetméter alapterületű családi ház tetőszerkezete hétfő reggel Rinyaújlakon, a Kossuth utcában – adta hírül idén január 16-án a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Az eset során senki nem sérült meg.”

A közleményből az is kiderült: „a családi ház födémje több helyen átégett és beszakadt, az épület lakhatatlanná vált, az önkormányzat gondoskodott a ház lakójának elhelyezéséről.”

Arról természetesen már nem szól a tájékoztató, hogy a férfi, akinek leégett az otthona, rokkantnyugdíjas, s emellett súlyos betegséggel küzd. Turnár Lászlónak a saját erejéből esélye sem volt, hogy egyenesbe hozza életét, ráadásul az önkormányzati ingatlanban sem maradhatott sokáig, ugyanis a házat a település felhasználta egy pályázathoz.

 Egy alig több mint háromszáz lelkes faluban ismer mindenki mindenkit, s tudja, kinek mik a lehetőségei – mondta Peti Csaba, a dél-somogyi Rinyaújlak polgármestere. – Így aztán természetes, ha valakit valami baj ér, megpróbálunk segíteni. Főleg, ha önhibáján kívül került nehéz helyzetbe.

Ahogyan Turnár László. A rokkantnyugdíjas házában egy elektromos zárlat okozta a tüzet, a szobában tartózkodó férfi észre sem vette, hogy lángol a tető, egy arra járó falubeli szólt neki. Értesítették a tűzoltókat is, akik azonban már csak azt tudták megakadályozni, hogy a lángok továbbterjedjenek.

- Mivel az épület lakhatatlanná vált, tudtuk, Lacinak mindenképpen szüksége lesz egy másik házra – folytatta Peti Csaba. – Azzal is tisztában voltunk, mivel 35 ezer forint rokkantnyugdíjból él, kizárt, hogy saját maga megoldja ezt a problémát. De azt is tudtuk, bármennyire is szeretnénk segíteni, egyedül nem leszünk rá képesek. A faluvezető ezért szokatlan lépésre szánta el magát: levelet írt minden somogyi településnek, s kérte, lehetőség szerint támogassák a beteg rinyaújlaki férfi házvásárlását. Emellett megkereste a környékbeli vállalkozókat is, hátha sikerül rávenni őket egy kis jótékonykodásra. A balatonvilágosi közgyűlés ellenszavazat nélkül támogatta Fekete Barnabás polgármester előterjesztését, miszerint 50 ezer forinttal járuljanak hozzá Turnár László lakhatásának megoldásához. Ahogyan Somogy 246 települése közül még vagy négy tucatnyian. Sorra érkeztek a felajánlások, akadt olyan kis falu, mely csak tízezer forintot tudott kiszorítani a büdzséjéből, másutt a világosiakhoz hasonlóan félszázezer forintra bólintottak rá a képviselők. Magánszemélyek is zsebükbe nyúltak, ezer-harmincezer forintonként érkeztek az utalások, s néhány környékbeli vállalkozás is besegített.

- Nagyon megható válaszleveleket is kaptam – jegyezte meg Peti Csaba. – Somogyban rengeteg település hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű, s akad, ahol fejlesztésre csak néhány százezer forint jut évente. Értelemszerűen ezek a falvak nem tudtak pénzt küldeni, viszont jelezték, támogatják a kezdeményezésünket: erkölcsileg és lélekben…

Rinyaújlak ugyan nem tartozik az önhikis – önhibáján kívül hátrányos helyzetű – települések közé, ám igencsak meg kell nézni, mire költik a valamivel több mint ötvenmilliós éves költségvetést. A falu négyszázezer forintot, az idei büdzséje csaknem egy százalékát különített el Turnár László új otthonára.

- Kicsit át kellett alakítanunk a terveinket, lesz olyan vállalás, melyet így nem tudunk majd megvalósítani – mondta a rinyaújlaki polgármester. – Ám ennél sokkal fontosabb, hogy a felajánlásokból sikerült egy házat vásárolnunk, nem messze az előzőtől. Mivel az ingatlant régóta nem lakták, így a többi pénzből felújítottuk az épületet, bevezettük a vizet, a gázt, a villanyt, újra burkoltattuk a fürdőszobát és a szobákat. Voltak, akik nem pénzt, hanem bútorokat, ruhát, élelmiszert adtak, valamelyest megkönnyítve ezzel egy élet újrakezdését…

Vas András írása a Népszavának

Lájkoljon minket a Facebook-on is!