Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Határon túli informatikusokat várunk

Népszava|2017. júl 14. 05:22
[A+ A-]

Thinkstock illusztráció

A munkaerőpiaci problémákkal küzdő iparágakat kívánja segíteni a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) rendeletének legfrissebb módosítása - hívta fel a figyelmet a Hegymegi-Barakonyi és Társa Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda.

 Az NGM közleménye értelmében, június óta a szomszédos országokból érkező, nem uniós állampolgároknak bizonyos munkakörök betöltése esetén nincs szüksége munkavállalási engedélyre Magyarországon. A változás alapján szerb és ukrán állampolgárokat munkavállalási engedély nélkül is lehet idehaza foglalkoztatni meghatározott hiányszakmákban, például informatikusként, mérnökként vagy programozóként, de ugyancsak kivételt képeznek az épületgépész, járművezető, építőipari szakmunkás, varrónő, asztalos és ápoló képzettséggel rendelkező munkavállalók is.

A hazai munkaerőhiány okozta gondokat ez az intézkedés sem oldja meg, de enyhítheti - mondta a Népszava érdeklődésére Tátrai Márk.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. kutatásvezetője emlékeztetett arra, hogy az informatikai ágazatban elsősorban a megfelelő angol nyelvtudással rendelkező munkavállalók jöhetnek szóba, akik akár otthonról is dolgozhatnak. Ilyesmire számos példa van a világon, Magyarországon is sokan végeznek hasonló jellegű munkát amerikai cégek megbízásából. Persze a nyugat-európai munkavállalás még vonzóbb lett a jól képzett ukrán, vagy szerb informatikusok számára.

Az építőiparban még különösebb nyelvtudásra sincs szükség, és ha a magyarországi bérek magasabbak mint a küldő országban, az csábító lehet.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!