Előző
Következő
új cikk

Külföld

Meghalt a kínai ellenzék Nobel-díjas, ikonikus alakja - Csak 61 éves volt

nepszava.hu|2017. júl 13. 19:17
[A+ A-]

Forrás: Free Liu-Xiaobo csoport/Facebook

A kínai irodalomtörténész, esztéta, emberi jogi aktivista 2010-ben kapta a Nobel-békedíjat „Az alapvető emberi jogokért Kínában folytatott hosszú és erőszakmentes küzdelméért”.

A Pekingi Tanítóképző Egyetem irodalomprofesszora, több egyetem vendégoktatója, többek között az Oslo-i, Hawaii-i, és Columbia Egyetemé is volt. Az 1989-es pekingi diáklázadás egyik vezéralakja volt. A '90-es években 20 hónapra bebörtönözték, ezután három évet töltött egy átnevelő kényszermunkatáborban.

2003-2007 között a PEN Club írószövetség kínai egyesületének elnöke. Ezalatt több bíráló esszét írt és publikált a Kínai Kommunista Pártról. 2008-ban ő volt a kezdeményezője a demokratikus reformokat – egyebek között az emberi jogokat szavatoló alkotmányt – követelő Charta 2008 kiáltványnak, amelyet több százan, köztük vezető értelmiségiek írtak alá. 2009-ben „államellenes felforgatás” címén 11 év börtönbüntetést szabtak ki rá. Egy Liaoning tartománybeli börtönben tartották fogva.  2017. május 23-án végső stádiumú májrákot állapítottak meg nála, majd néhány nap múlva emiatt kiengedték a börtönből. Ezután Senjangban, a Kínai Orvosi Egyetem 1. számú klinikáján ápolták. Itt halt meg július 13-án.

A rá kiszabott súlyos büntetések révén Liu Hsziao-po a demokráciáért küzdők a legfőbb jelképévé vált. Fu Jing kínai külügyminiszter-helyettes egy korábbi nyilatkozatában figyelmeztette a norvég Nobel-békedíj Bizottság elnökét, hogy ártana a Kína és Norvégia közötti kapcsolatoknak, ha Liu kapná a kitüntetést. Kína hivatalos álláspontja szerint Liu tettei „szöges ellentétben állnak” a Nobel-békedíj célkitűzéseivel. Kínában leállították a BBC televízió élő közvetítését, amikor Oslóban bejelentették a Nobel-békedíj kitüntetettjét. A kitüntetésről a kínai hivatalos médiában egyetlen hír sem jelent meg, az internetes keresőket blokkolták. Franciaország és Németország a bejelentést követően arra kérte Kínát, hogy Liut mielőbb engedje szabadon. Feleségét, Liu Hsziát a kínai hatóságok őrizetbe vették, jelenleg házi őrizetben van. (Wikipédia)

Liu egyébként a második olyan Nobel-békedíjas, aki börtönben halt meg. Az első Carl von Ossietzky német pacifista volt, aki 1938-ban, egy náci börtönkórházában vesztette életét.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!