Előző
Következő
új cikk

Külföld

Diplomáciai nagyüzem Párizsban

Népszava|2017. júl 14. 05:36
[A+ A-]

Fotó: AFP/PATRICK KOVARIK

Egymásnak adták a kilincset tegnap az Elysée-palotában a világ legbefolyásosabb politikusai. Délelőtt Angela Merkel, délután már Donald Trump volt Emmanuel Macron vendége.

Minden bizonnyal nem véletlen, hogy Donald Trump amerikai elnök párizsi látogatása kezdetének napjára, a francia nemzeti ünnep „előestéjére” időzítették Párizsban a közös francia-német kormányülést. Amint azt egy előzetes interjúban jelezte, Emmanuel Macron francia elnök többek között az eurózóna zavarainak kijavításáról, egy közös európai pénzügyminiszteri tisztség létrehozásáról, illetve arról kívánt tárgyalni Angela Merkel német kancellárral, hogy Berlint: vállaljon nagyobb szerepet az európai magán- és állami befektetésekben. Macron azt mondta: Németország “hasznot húz” a helyzetből és a többi európai gazdaság gyengeségéből. A közös kormányülésen napirenden volt a terrorizmus elleni harc és a védelem kérdései is.

FOTÓ: GETTY IMAGES/SEAN GALLUP

A Merkel-Macron közös sajtótájékoztatón a német kancellár elmondta, örül, hogy régi álma, az eurozóna közös költségvetése ismét napirendre került és „lehet beszélni a közös pénzügyminiszter kérdéséről is. „A magam részéről mindig támogattam, itt csak a hogyan a kérdéses. Nem vagyok általában a közös költségvetés ellen. 2012-ben javaslatot tettem egy szűk eurozónás költségvetésre, de be kell vallanom, hogy az elbukott. De most nagyon örülök, hogy újra napirendre került” fogalmazott Merkel.

Donald Trump amerikai elnök is megérkezett tegnap Párizsba, ahol ma megtekinti a július 14-én minden évben megtartott katonai parádét. Feltűnő, hogy a modern Európa arcának is tartott Emmanuel Macron éppen az illiberális államot álmodók egyik példaképét invitálta a különleges eseményre, annál is inkább, mert a francia és az amerikai elnök közötti viszony nem volt éppen felhőtlen. Első ízben május 25-én, Brüsszelben, a NATO-csúcson találkoztak. Macron akkor „az igazság pillanatáról” tett említést. A világot leginkább az érdekelte, hogyan fognak kezet egymással. A francia elnök állta a sarat, keményen, határozottan szorongatta Trump kezét. Ezt követően több ízben is folytattak telefonbeszélgetést egymással. Miután az Egyesült Államok kilépett a Párizsi Klímaegyezményből, Macron amerikai kollégáját parodizálta. Ettől függetlenül – mint a Le Monde írja – a két vezető közötti személyes viszony szívélyesnek mondható. Utoljára 1989-ben hívott meg francia elnök amerikait a párizsi parádéra, akkor Francois Mitterrand vendége George Bush volt.

Macron Trump meghívásával jelezte: hazája ismét vezető szerepre tör a világban, külpolitikáját nem a bezárkózás jellemzi, hanem bátor nemzetközi kezdeményezéseket kíván tenni. Bruno Tetrais, a francia stratégiai kutatóintézet munkatársa úgy vélte, az Egyesült Államok továbbra is megkerülhetetlen partner Franciaország számára, ami igaz akkor is, ha a két vezető egy sor kérdésben egymástól teljesen eltérő álláspontot képvisel. A szakértő a Le Monde-ban kifejtette, Macron komolyan gondolta a hamburgi G20-ak csúcstalálkozóján elhangzott azon reményeit, amely szerint Trump még meggondolhatja magát a klímamegállapodást illetően.

A függetlenség napja alkalmából a világ számos vezetője van a francia fővárosban, ahol tegnap a G5 Sahel megállapodást is aláírták az afrikai Száhel-övezet államfőivel. A mai parádén Merkel is részt vesz.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!