Előző
Következő
új cikk

Belföld

Az Európai Unió fokozza a nyomást

Népszava|2017. júl 13. 21:05
[A+ A-]

Jean-Claude Juncker - Fotó: AFP-Alexandros Michailidis

Második szakaszába lépett a magyar felsőoktatási törvény ügyében indított kötelezettszegési eljárás, amelyet Brüsszel megindított a civiltörvény kapcsán is. Brüsszel bíróság elé citálhatja a magyar kormányt.

Az Európai Bizottságt minden szempontból megalapozottnak és védhetőnek tartja álláspontját a magyar felsőoktatási és a civil törvény ügyében. Ha arra kerül a sor, nem lesz rest az Európai Bíróság elé citálni a magyar kormányt — hallottuk a testülethez közelálló forrásokból.

Az "uniós kormány” csütörtökön indított kötelezettségszegési eljárást a “külföldről támogatott szervezetekről” szóló jogszabály, azaz a civiltörvény miatt. Az úgynevezett Lex CEU ügyében a második szakaszba léptette az áprilisban megkezdett szankciós procedúrát. Brüsszel mindkét esetben a szokásostól eltérően kevés időt, mindössze egy hónapot adott Budapestnek a válaszadásra.

Az uniós ellenőrző testület mostani döntésében az alapvető jogokba ütközőnek értékelte a civil törvényt, mert akadályozhatja az NGO-kat az adománygyűjtésben. Hivatalos felszólító levelében közölte azt is, hogy diszkriminatívnak tartja a nyilvántartásba vételre, a bejelentésre és a nyilvánosságra hozatalra vonatkozó előírásait, továbbá aggályosnak a magánélet és a személyes adatok védelméhez való jog tiszteletben tartását.

Az Európai Bizottság a korábbi fenntartásait fogalmazta meg a felsőoktatási törvénnyel kapcsolatban kiküldött indoklással ellátott véleményében. Brüsszel annak ellenére fenntartja az összes kifogását, hogy Budapest egyiket sem fogadta el a korábbi felszólító levélre megküldött válaszában. Ezért az eljárás a második szakaszába lépett, amelyet egyet nem értés esetén bírósági eljárás követ.

Úgy tudjuk, hogy a Bizottság nem nyilvános csatornákon már megkereste a magyar kormányt és hangot adott aggodalmainak a Soros Györgyöt támadó plakátkampány miatt. A Frans Timmermans első bizottsági alelnök által áprilisban javasolt politikai párbeszéd azonban várat magára. A testület egyelőre jogi dialógust folytat Budapesttel, vagyis a rendelkezésére álló jogi eszközökkel — kötelezettségszegési eljárások indításával — próbálja az uniós szabályok tiszteletben tartására sarkallni.

A Fidesz pártcsaládja egyelőre hallgat. Az Európai Néppárt hónapokkal ezelőtt felszólította Orbán Viktort, hogy az Európai Bizottság kérésének megfelelően módosítsa a CEU-törvényt. Brüsszelben elsősorban a kereszténydemokrata pártcsoporttól várják, hogy politikai nyomást gyakoroljon a magyar kormányfőre.

Halmai Katalin (Brüsszel)

Lájkoljon minket a Facebook-on is!