Előző
Következő
új cikk

Sport

Egy kiállítás pecsételte meg a Fradi sorsát

Népszava|2017. júl 13. 23:22
[A+ A-]

Fotó: Molnár Ádám

Két góllal is vezetett a teljes második játékrészt emberhátrányban lejátszó Ferencváros a Midtjylland ellen csütörtök este, a labdarúgó Európa-liga selejtező 2. fordulójának első mérkőzésén a Groupama Arénában, mégis 4-2-s vereséget szenvedett.

Még több fotót itt láthat!

Meglehet, a nyári estékhez képest hűvösebb esti időjárás miatt, de a csapatok komoly iramot diktálva veselkedtek neki a 21 órakor kezdődő találkozónak.

Az első kapura tartó labda a vendégek kétméteres „óriásának”, Paul Onoachunak a fejéről került Dibusz Dénes kezébe a 3. percben, ám a folytatásban a házigazda percei következtek: az 1. forduló hazai mérkőzésén, a Jelgava ellen is aktív szélső, Amadou Moutari futott el kétszer is sokat ígérően a bal szélen. Az FTC nem állt le, a 7. percben Priskin Tamás részéről csupán a jó befejezés hiányzott… Kérdés volt persze, hogy a magyar élvonalban megszokott iramnál magasabb nívó meddig tart a nemzetközi porondon.

A következő percekben alábbhagyott a kezdeti lendület, inkább a mezőnymunka dominált, jellemző volt azonban a mérkőzés miliőjére, hogy a lelkes közönség már akkor is felhördült, ha az új idényre készített, keresztcsíkos mezben pályára lépő FTC-játékosok megközelítették a dánok tizenhatosát.

Emelkedett a hangerő a 22. percben is, amikor a kapuval szemben helyezkedő Botka Endre előbb átvette a Leandro által továbbított labdát, majd megtolta maga előtt a játékszert, s kapura lőtte azt: tetszetős góllal szerzett előnyt a Ferencváros, a játék képe alapján ráadásul korántsem érdemtelenül (1-0).

A lendületből az előny birtokában sem vett vissza az FTC. „Játszik a Fradi!” – skandálta a lelátó népe, a fradisták pedig továbbra is nagy elánnal mentek előre: a 29. minutumban például Moutari tekert balról, mintegy 23 méterről éppen hogy a jobb felső sarok fölé.

A Midtjylland a folytatásban képtelen volt eljutni Dibusz kapujáig, ellenben az FTC tovább építkezett, így percekkel az első játékrész lefújása előtt sem lehetett volna biztonsággal kijelenteni, hogy 1-0 marad az állás. Nem is maradt: a 42. percben Varga Roland hasonló szögből és távolságból végezhetett el szabadrúgást, ahonnan az első gól esett, a labda pedig ismét utat talált a hálóba (2-0). Ez már több volt, mint szép.

A vérmesebb szurkolók ekkor azt számolgatták, hogy akár a kétgólosnál is „kövérebb” előnnyel mehet a Fradi Dániába, ám ekkor beütött a krach: már a hosszabbítás másodpercei pörögtek, amikor Julian Koch szabálytalanul állította meg a gólhelyzetben kitörő Onachut. Némileg túlzóan villant a piros lap, a büntetőt pedig Jakob Poulsen értékesítette (2-1). A fordulat mindenesetre semmi jót nem ígért a folytatásra.

A térfélcserét követően amint az várható volt, az emberelőnyben futballozó vendégcsapat járatta a labdát, eltelt 15 perc úgy, hogy a magyar csapat játékosai semmilyen veszélyt nem jelentettek a rivális kapujára. Ellenben Poulsen, aki a 60. percben szabadrúgásból megszerezte önmaga és a Midtjylland második gólját (2-2).

A zöld-fehér drukkerhad fel sem ocsúdhatott, amikor újabb kedvezőtlen fordulat következett. A vendégek remekül cselező játékosa tört be a büntetőterületen belülre, ahol Gera Zoltán szabálytalanul parancsolt megálljt. Újabb tizenegyes és ismét Poulsen következett, a dánok triplázó hőse pedig megfordította az állást a 67. percben (2-3).

A már hátrányban futballozó Ferencváros a hajrában többször eljutott a vendégek térfelére, miközben a svájci játékvezető több ízben is csak sárga kártya kiosztásával tudta fékezni az indulatokat. Több gólhelyzet mellett a legnagyobb a csereként beálló Bőle Lukács lövése volt a 87. percben, a kapufa azonban útját állta a hazai egyenlítésnek.

Amint az a labdarúgásban lenni szokott, persze, a kihagyott helyzet megbosszulta magát: a kegyelemdöfést Onachu adta meg a 90. percben, a Ferencváros négy gólt kapott röpke 45 perc alatt. Ej, de más lett volna minden, ha nincs az a kiállítás!

De volt.

Vereséggel utazhat az FTC az egy hét múlva esedékes dániai visszavágóra, a továbbjutáshoz azonban az első félidőben látott játéknál is magasabb szintű futballra lenne szükség.

Európa-liga selejtező, 2. forduló, első mérkőzés: FERENCVÁROS-MIDTJYLLAND 2–4 (2-1)

Gólszerzők: Botka 22., Varga R. 42., ill. J. Poulsen 45+1. és 67. 11–esből, 61., Onuachu 90.

Kiállítva: Koch (45+1., Ferencváros)

Hatos Szabolcs (Groupama Aréna)

Lájkoljon minket a Facebook-on is!