Előző
Következő
új cikk

Belföld

Holttest a pszichiátria folyosóján - A kórház szerint így volt rendjén

Népszava|2017. júl 14. 08:51
[A+ A-]

Illusztráció. Fotó: Thinkstock

Szabályosan járt el a kórház, amikor két órán át ott hagyott egy halottat a folyosó padlóján – állítja a Szent János kórház vezetése. Az intézmény szerint a folyosón meghalt beteget – a Bors olvasójának állításával ellentétben – a sikertelen újraélesztés után néhány perccel paravánnal eltakarták.  

Bors című lapban pénteken közölt cikk szerint viszont a halott ember órákig feküdt a pszichiátriai osztály folyosóján, egyetlen lepedővel letakarva. A cikk szerint az idős férfi rosszul lett, és összeesett. Valószínűleg szívrohamot kapott. Azonnal ott termettek az ápolók, és megkezdték az újraélesztését. Hárman, két nő és egy férfi küzdött az életéért. Először hagyományos módszerrel próbálták meg "visszahozni", majd gyorsan kerítettek egy defibrillátort is, de már nem tudtak segíteni rajta. A szemtanú fotókat is készített. Ezeken nem látható paraván.

A Szent János kórház közleménye szerint a kegyeletsértő felvétel készítője illetéktelenül fényképezte a kórházban a beteg életéért folytatott küzdelmet, és az azt követő perceket. A félrevezető kommentár pedig kifejezetten sértő az intézmény minden, a beteg életéért küzdő munkatársával szemben.

Lapunknak Weltner János sebész főorvos elmondta, az a szabály, hogy halál beállta után a halottat két órán át nem szabad holtestként kezelni. Ezért úgy kell elhelyezni, hogy észlelhető legyen, ha mégis életjeleket mutatna, de arra is figyelni kell, hogy a holttest ne kelthessen megbotránkozást senkiben.

D. A.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!