Előző
Következő
új cikk

Belföld

Trükköznek: újra fizetős lehet a kéményseprés

Népszava|2017. júl 14. 11:00
[A+ A-]

Fotó: Thinkstock

Míg korábban Németh Szilárd rezsibiztos azt állította, hogy a rezsicsökkentés kerékkötői – egyebek között – a kéményseprők, most az a veszély fenyeget, hogy kiveszik az ellenőrzések egy részét a szakma kezéből, így újra fizetőssé válhat a kéményseprés a lakosság számára.

A kormányzat ugyanis arra készül, hogy felülírja az úgynevezett kéményseprési törvényt, s ezzel a gázszerelők kezébe adja egyes, gázzal működő, úgynevezett kondenzációs kazánok füstelvezetőinek ellenőrzését – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke.

Vámos Csaba elmondta: a döntéssel újabb csapást mérne a kormány a kéményseprési iparágra, és évi tízmilliárd forintos nagyságrendű piachoz juttatna bizonyos üzleti köröket. A tervezett módosítás ma még a kazánnal fűtő háztartások hozzávetőleg negyven százalékát érintheti. Később azonban egyre nő a „fizetős ügyfelek” köre, mivel tavaly július óta már csak kondenzációs kazánt lehet beépíteni a régiek helyére.

Vámos Csaba megjegyezte: tavaly július óta ingyen vizsgálták a lakossági füstelvezetőket az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szakemberei vagy a magán-kéményseprőcégek a kétévente kötelező kéményellenőrzésekor. A későbbiekben azonban több tízezer, akár 20-30 ezer forintot is elkérhetnek majd a gázszerelők. Ez pedig aligha áll összhangban a kormányzat által hangoztatott „rezsiharccal”, illetve a „rezsicsökkentés megvédésével” – tette hozzá a szakember.

Miután az ilyen rendszerek ellenőrzését a kéményseprési törvény szabályozza, azt nem írhatja felül alacsonyabb szintű jogszabály, vagyis egy rendelethez tartozó szabályzat. Ám ez alól úgy igyekszik kibújni „a változást erőltető érdekcsoport”, hogy új kifejezést alkotott: az égéstermék-elvezetőket átneveznék égéstermék-vezetőknek. Azt remélik, hogy ezáltal bizonyos füstelvezetőket ki tudnak vonni a kéményseprési törvény hatálya alól, s azok működtetésének szabályozása átkerülhet az egyik nemzetgazdasági minisztériumi rendelethez tartozó úgynevezett műszaki biztonsági szabályzat hatáskörébe, amelynek módosítását tervezik.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!