Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Idén nyáron a tél a menő

Népszava|2017. júl 15. 05:45
[A+ A-]

Magyar idő szerint hétfő hajnalban beköszönt a tél. Itt a Trónok harca utolsó évada.

Magyar idő szerint hétfő hajnalban beköszönt a tél. Egy átlagember számára ez a mondat minden bizonnyal nem túl sok értelemmel bír, de egy Trónok harca rajongónak nagyon sokat jelent: magát a beteljesülést. Elvégre, magyar idő szerint hajnalban elindul a HBO szérijának a hetedik évada. Méghozzá azzal a biztos ténnyel, hogy a világ talán legnépszerűbb kortárs tévésorozatában az eddigi hat évadban csak beszéltek a hosszú és kíméletlen télről, most azonban garantáltan be is következik. Mivel George R. R. Martin által teremtett képzeletbeli középkori világban még az időjárás is öntörvényű, azaz most egy igen hosszú, játékidőben akár évekig tartó téllel kell szembenézniük a történet szereplőinek. Ez a szélsőség kihatással volt magára a forgatásra is, hiszen az alkotóknak meg kellett várni a jól megszokott forgatási helyszíneken (Izlandon, Írországban de még Dubrovnikban is) a téli időpontokat, így fél évet csúszott a hetedik évad premierje.

Hogy mi fog az új évadban történni? Már persze, azon az alapvető felálláson túl, hogy a Daenerys útra kelt Westeros felé és komoly harcokra számíthatunk, fogalmunk sincs. Már a széria előző, hatodik évadjának a lezárása is egyedi és meglepő volt, hiszen a tévés feldolgozás konkrétan lehagyta a legendásan alaposan és ennek megfelelően leírhatatlanul lassan dolgozó író, George R. R. Martin regényfolyamát. Bár ezt eredetileg nem így tervezték, hiszen az új Tűz és jég dala könyveknek már volt számos beígért premieridőpontja (a sorozat megtartotta az első kötet önálló címét, azaz a Trónok harcát), de a két tervezett kötetet csak nem akarnak megszületni. Az utolsó darab, a Sárkányok tánca 2011-ben jelent meg, azóta várják a rajongók a folytatást. Egyszóval, most már senkinek sem kell rettegnie, hogy olvasott barátja lelő egy-egy fordulatot, mert csak Martin fejében van meg a mese vége. A sorozat gazdái, D. B. Weiss és David Benioff producerek és írócsapatuk természetesen az ő irányítása/konzultálása alatt dolgoznak továbbra is.

– Nincs túl nagy átfedés a könyvek rajongói és a sorozat elszánt nézői között – véli Kovács Gellért Filmszerész. (Annak idején Tywin Lannistert alakító Charles Dance is azt nyilatkozta, hogy az élet túl rövid ilyen hosszú regényekhez.) Hozzátéve: ennél sokkal fontosabb, hogy talán még az alkotók sem sejtették eleinte, hogy az epikus irodalmi alapanyag dramaturgiája milyen remekül passzol egy harmadik évezred béli, formabontó tévésorozathoz.

Martin a regényeit egyes szám harmadik személyben írta, a sorozat nézőpontkarakterei által narrált fejezetekből állnak. Ezt az írási technikát Martin fiatalon tanulta meg, amikor újságírónak tanult. Míg a Trónok harcában „csupán” kilenc nézőpontkarakter szerepel, ez a szám a cselekmény előrehaladásával egyre nő, a Sárkányok táncában már elérte a harmincegyet.

Politikai helyzet
Jellemezze egy filmcímmel a magyar politikát - erre a felhívásra záporoznak a szellemesebbnél szellemesebb megoldások a Facebookon. Íme néhány:
Úri muri,
Kárhozat,
Roncsfilm,
Barátok közt,
Nyomorultak,
8. utas a halál,
Bolondok hajója,
A keresztapa,
Megáll az idő,
A tanu

Kovács Gellért szerint a Trónok harca forradalmasította a tévészériák világát. Legfőképpen azzal, hogy fordulataival provokál, hovatovább a történet egyáltalán nem keresi a nézők kegyeit. R. R. Martin sajtos történetkezelése során például dolgozik azon, hogy megszeressünk egy karaktert, majd hirtelen mindenféle lelkiismeretfurdalás nélkül megöli azt. De minden egyes halottra jut három másik, akit meg lehet szeretni.

A kritikus szerint annyi azért mégis változott talán mostanra a sorozatban, hogy a hagyományos, becsületes hősöknek is van esélyük arra, hogy érvényesüljenek. Bár ez nem jelenti azt, ahogy Kovács Gellért fogalmaz, hogy legkisebb fiúnak olyan szerencsés sorsa legyen, mint a klasszikus népmesékben. A karaktereket elsősorban az intrikák, politikai gonoszságok és egyéni gyarlóságok motiválják, mintsem a kifinomult és diplomatikus kommunikáció – ebből a szempontból pedig számos ponton mutat párhuzamot a valós történelmi eseményekkel.

Végül pedig, a sorozat komoly erénye az is, hogy elképesztően látványos, a gyártó HBO pedig hollywoodi látványmozikkal szembe állítható produkciót ígérnek. Például, hogy utasszállító-repülő méretű sárkányok fognak a képernyőn jelentős pusztítást végezni.

Mielőtt mindenki nyugodtan hátra dől és belekezd az új Trónok harca évadba, fontos tudni, hogy ez a szegmens rövidebb lesz, mint a korábbiak: a megszokott tíz epizód helyett, most be kell érni héttel. Igaz, az egyes részek játékidejével is szabadabban bánnak, az évadzáró csaknem huszonöt perccel hosszabb lesz a hagyományoknak mondható ötvenöt perces játékidőnél. Az alkotók ezt azzal magyarázzák, hogy nem akartak üresjáratokat, és dramaturgiailag ez így sokkal feszesebb lesz. Sőt, ezen a ponton azt is tudjuk, hogy a most érkező hetediken túl már csak egy plusz évad lesz, azt pedig majd megoldják hat részben. Igaz, ezt azonban meg is kell előtte írni, így minden bizonnyal majd csak 2019-ben ér véget a végzetes intrikák sora... Vagy leginkább akkor sem, mert George R. R. Martinnal úgynevezett spinoff sorozatokat is fejleszt az HBO. De ez már egy másik mese kezdete.

Csákvári Géza

Lájkoljon minket a Facebook-on is!