Előző
Következő
új cikk

Belföld

Voldemort nagyúr rövid emlékezete

Népszava|2017. júl 15. 05:06
[A+ A-]

Fotó: Molnár Ádám, Népszava

Szisztematikusan és határozottan tagadta a költségvetési csalás és befolyással való üzérkedés kísérletével vádolt Mengyi Roland fideszes képviselő és vádlott társa, B. Szilvia pályázatíró az ellenük tett vallomások minden lényegi elemét a Fővárosi Törvényszéken pénteken.

Mengyi Roland Steiner Gábor bírónak kijelentette: nem érzi magát bűnösnek. Arra a kérdésre, hogy akkor szerinte miért tett több vádlott is súlyosan terhelő vallomást rá, úgy fogalmazott: "Ha jóhiszeműen állok a dologhoz, akkor valamit nagyon félreértettek." Aztán kifejtette azt is, mit gondol, ha nem jóhiszeműen közelíti a vallomásokhoz: "Talán a fogvatartásból akartak kiszabadulni, amikor a nevemet említették. A probléma az, hogy ebben a kecskeméti nyomozóhatóságok is együttműködtek velük.” Mengyi ugyanakkor azt már nem világította meg, hogy a nyomozóknak mi érdekük lett volna őt gyanúba keverni.

Az ügyészség – mint arról már többször írtunk – azzal gyanúsítja Mengyi Rolandot, Borsod Abaúj-Zemplén megye hatodik számú választókörzetének Fidesz-KNDP-s képviselőjét, hogy kétszer ötmillió forint "alkotmányos költségért" és az elnyerhető pályázati források előbb 50 majd pedig 90 százalékának visszacsorgatásáért vállalta, "felülről" egyengeti egy 500 millió forintos uniós finanszírozású pályázat ügyeit.

Az ügyészség szerint egyértelmű volt, hogy ezek kamupályázatok voltak, olyan szociális szövetkezeteket hoztak volna létre, amelyek eleve nem tudták volna ellátni a pályázatban vállalt feladatukat. Mengyiék célja pedig kezdettől a pályázati pénz megszerzése és eltulajdonítása volt.

A vád arra épít, hogy a hét vádlottból hárman a rendőrségen Mengyi ellen tettek részletes vallomást. Perdöntő lehet az is, hogy a vádlottakat folyamatosan lehallgatták. Bár a vádlottaknak valakik megsúgták, hogy figyelik őket, rögzített beszélgetéseikben így is hemzsegnek konspirálásra utaló kitételek. A vádlottak a pályázati pénzek "visszaosztásáról" és "nagy emberekkel" folytatott tárgyalásokról beszélgettek. Mengyit "Voldemortnak", míg a Emberi Erőforrások Minisztériumában (EMMI) a pályázatokat belülről egyengető Köpeczi-Bócz Tamás fejlesztési államtitkárt "K ügynöknek" nevezték, de előfordult egy "L" nevű személy, aki Mengyinek valamiféle felső kapcsolata lehetett.

A pályázatot író, szervező B. Szilvia szerint minden esetben csupán a pályázat szakmai részleteiről beszélgettek, és a pályázati munkához nem értő vádlott társai félreértésből nevezték ezt "visszaosztásnak". Az ügyben hatodrendű vádlott Mengyi is ragaszkodott ehhez a magyarázathoz, míg a vallomások őt terhelő, konkrét részeire minden esetben a “nem igaz” vagy a "nem emlékszem" választ adta.

Batka Zoltán

Lájkoljon minket a Facebook-on is!