Előző
Következő
új cikk

Külföld

Kína szerint az emberi jogi helyzet belügy

Népszava|2017. júl 15. 05:36
[A+ A-]

Peking hevesen reagált a Nobel-békedíjas aktivista, Liu Hsziao-po csütörtöki halála kapcsán elhangzott nemzetközi nyilatkozatokra és felszólított minden országot, ne avatkozzon a belügyeibe. „Kína olyan ország, ahol a törvény uralkodik. Liu Hsziao-po ügyének kezelése Kína belügye, ezért más országoknak nem szabad helytelen kommentárokat közölniük” – áll a kínai külügy közleményében.

A vitát az váltotta ki, hogy a Nobel-békedíj odaítéléséről döntő norvég bizottság vezetője kijelentette: felelősség terheli a kínai kormányt Liu Hsziao-po haláláért, s ugyanezt az álláspontot fogalmazta meg az amerikai, német és francia külügyminiszter is. Geng Shuang, a pekingi tárca szóvivője pénteki sajtótájékoztatóján erre úgy reagált, hogy Liu Hsziao-pót a kínai törvények megsértése miatt ítélték el, s amikor diagnosztizálták nála a májrákot, Kína egészségügyi intézményei mindent megtettek a kezeléséért az emberiesség szempontjainak és a törvényeknek figyelembe vételével. Hozzátette, a Nobel-békedíj odaítélése „egy ilyen embernek istenkáromlás volt”, Kína pedig tiltakozott az Egyesült Államok, Franciaország, Németország és az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságánál a belügyeibe való beavatkozás miatt. Liu 2010-ben kapott Nobel-békedíjat az emberi jogokért folytatott erőszakmentes küzdelméért, de akkor már börtönben volt, soha nem vehette át a kitüntetést.

Emberi jogi szervezetek és több nyugati vezető is szót emelt azért, hogy Peking engedélyezze Liu Hsziao-po külföldi kezelését , de ezt a kínai kormányzat mereven elutasította. Az ENSZ emberi jogi főbiztosa, Zeid Raad al-Husszein az aktivista halála kapcsán kiadott közleményében arra kérte Kínát, hogy Liu özvegye elhagyhassa az országot.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!