Előző
Következő
új cikk

Külföld

A Templom-hegy státusza nem változik

Népszava|2017. júl 16. 09:15
[A+ A-]

Ma újra megnyitják a Templom-hegyet, amelyet pénteken zártak le, azt követően, hogy három palesztin merénylő rálőtt két izraeli rendőrre Jeruzsálem óvárosában. 

A biztonsági erők lelőtték a támadókat, a két rendőr belehalt sérüléseibe. Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő szombaton értékelte a helyzetet és úgy döntött, fokozatosan oldják fel a zárlatot, vasárnap déltől kezdődően. Az izraeli miniszterelnök bejelentette azt is, hogy megszigorítják a biztonsági intézkedéseket, fémdetektoros kapukat állítanak fel és kamerákat helyeznek ki, folyamatosan monitorozzák a térséget.

Gilad Erdan közbiztonsági miniszter a terrortámadás után már jelezte, hogy szigorúbb ellenőrzést vezetnek be. Avigdor Liberman védelmi miniszter is elítélte a támadást, mondván, aki egy szent helyet terrortámadás helyszínévé tesz, gyűlöletes tettet követ el, egymásnak ugrasztja a különböző vallásokat, s aláássa Izrael Állam biztonságát. Naftali Bennett oktatási miniszter vitát javasolt a biztonsági intézkedésekről, Miri Regev kulturális miniszter pedig a Jerusalem Post című lap jelentése szerint arra hívott fel, hogy a Templom-hegy maradjon nyitva mindenki előtt.

Netanjahu a merénylet után biztosította a Trump-kormányzatot, hogy nem változtatja meg a Templom-hegy státuszát. Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke felhívta Netanjahu izraeli kormányfőt, elítélte az al-Aksza-mecsetnél történt terrortámadást, az izraeli kormányfő Abbásznak is megígérte, hogy feloldják a zárlatot.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!