Előző
Következő
új cikk

Belföld

Balaton Sound – A taxis hiénák paradicsoma

nepszava.hu|2017. júl 16. 09:24
[A+ A-]

Forrás: Balaton Sound official/Facebook

A kollégákkal rendszeresen látunk olyan jeleneteket, hogy a hiénák a bankautomatákhoz kísérik a külföldieket, miután beértek Siófokra. Milyen dolog ez, hogy a taxis ott áll az ATM-nél, hogy megkapja a pénzét? – mondta egy taxis az ATV-nek.

Öt nappal a Balaton Sound vége után is meglehetősen idegesek a siófoki taxisok. Nem csoda: becslésük szerint alaphangon 200-250 millió forintot fizetnek ki különböző személyszállítási szolgáltatásokért a fesztiválozók, akiknek egy nagy része Zamárdi és Siófok között ingázik a rendezvény öt napján. A nagyjából negyedmilliárdos bizniszért évről-évre ádáz harc folyik a hivatalos taxisok, a nagyvárosokból – főleg Budapestről – érkező hiénák és az engedéllyel nem rendelkező amatőrök között, akik a fesztiválok idején vedlenek át személyszállítóba.

Idén sem volt ez másképp, talán csak annyiban, hogy terror veszélyhelyzetre hivatkozva a taxisok nem mehettek be a fesztivál területére. A várakozás alatt viszont pikáns dolgokat láttak, és néhány esetet elmeséltek az atv.hu-nak. Nevüket nem vállalták, mert mint egyikük megfogalmazta: a bíróság tudná bizonyítani az igazát, de – mivel óriási pénzekről van szó – tart attól, hogy fizikailag bántalmaznák.

„Mi van akkor, ha egy hónap múlva beszáll hozzám egy hölgy, és a megadott címen meg vár három Godzilla? Ott már nem tudok mit kezdeni” – magyarázta, miét nem vállalja névvel a nyilatkozatot, majd elmesélte, hogy a fesztivál végén három ír lányt szállított Zamárdiból Siófokra. Húsz eurót kért a fuvarért, mire a lányok felháborodva elmesélték neki, hogy ugyanazért a nagyjából 10 kilométeres útért odafele 70 eurót fizettek. Nagyjából tehát 15 ezer forinttal verték át a külföldieket a hiénák, akiknek egy része nem is hajlandó magyarokat felvenni a kocsijába.

„De ez még semmi. Idén volt olyan eset is, hogy egy Zamárdi-Szabadifürdő fuvarért 54 ezer forintot kértek, és kaptak” – mesélte egy másik taxis. Őt egyébként még a hiénáknál is jobban bosszantják azok a taxisengedéllyel nem rendelkező privát autós sofőrök, akik csak a fesztiválok ideje alatt fuvarozzák a népet. A legjobban mégis azon van felháborodva, hogy ezek a „cégek” zavartalanul reklámozhatják magukat a Facebook-on, kiemelve, hogy sokkal olcsóbbak a helyi, hivatalos taxiknál.

„Olyat is láttam, hogy a városőrség két sárga taxit ellenőrzött a siófoki taxidroszton. Ott tartunk, hogy minősített budapesti taxik veszik a bátorságot, és siófoki területi engedély nélkül beállnak az állomásunkra. Természetesen az összes letakarta az engedélyszámát” – tette hozzá.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!