Előző
Következő
új cikk

Külföld

Erdogan magát ünnepeltette

Népszava|2017. júl 17. 05:30
[A+ A-]

FOTÓ: AFP/OZAN KOSE

Törökországban a levert puccskísérletre emlékeztek. Az egy évvel ezelőtti események máig számos kérdést vetnek fel.

Recep Tayyip Erdogan török elnök hatalmas pompával ünnepelte meg a puccskísérlet egy évvel ezelőtti leverését. A cél ugyan elvileg az volt, hogy július 15. a demokrácia ünnepe legyen, a török elnök azonban valójában azt várta el az ország polgáraitól, hogy mindenki a lába előtt heverjen. A puccskísérlet óta eltelt év ugyanis nem a demokráciáról szólt. Ankara igazi diktatúra benyomását keltette, ahol a kormányon lévők számára semmit sem jelent a hatalmi ágak szétválasztása.

Szombaton tízezrek gyűltek össze Isztambulban. Török zászlók hada lepte el a Boszporuszt, ahol az esti órákban emlékművet avattak az áldozatok tiszteletére. Azért éppen itt, mert a hídon haltak meg a legtöbben az egy évvel korábbi harcokban. A Boszporuszt időközben „Július 15. Mártírjaira” keresztelték át. Természetesen Erdogan sem hiányozhatott az isztambuli ünnepségről, ám csak szombat délután érkezett a metropoliszba, előzőleg ugyanis a ankarai parlament rendkívüli ülésén vett részt. Isztambuli beszédében azt közölte, rajta nem fog múlni a halálbüntetés visszaállítása.

Más török városokban is színpompás ünnepségeket rendeztek. A kormány lényegében kötelezővé is tette a megemlékezéseket, „a demokrácia őrzésére” szólította fel az embereket. Hogy mennyire fontos volt Erdoganéknak, minél többen menjenek az utcákra, az is jelzi: szombaton Isztambulban ingyenes volt a tömegközlekedés. A Turkcell mobilszolgáltató pedig, hogy az emberek békésen használhassák a világhálót a szabad ég alatt, egy gigabájtnyi ingyenes internetezést tett lehetővé.

Ankarát is ellepték a török zászlók, a falakra pedig a puccs valamely pillanatát ábrázoló plakátokat helyeztek el. Az ünneplés már pénteken este elkezdődött, amikor Binali Yildirim miniszterelnök beszédében a „hősies török népet” méltatta. Megnyugtatott mindenkit: a tetteseket „a lehető legkeményebben” büntetik meg.

Az eltelt egy év alatt azonban nem győződhettünk meg arról, hogy a büntetés valóban csak a tetteseknek járt ki. Több mint 50 ezren kerültek rács mögé, 150 ezer ember vesztette el a munkáját. A puccsért Fethullah Gülent, az Egyesült Államok-beli Pennsylvaniában élő prédikátort tették felelőssé, Washington azonban mindeddig nem volt hajlandó kiadni őt utalván arra, hogy bűnösségét semmi sem bizonyítja. Az azonban persze nem zárható ki, hogy valóban köze volt a katonai hatalomátvétel kísérletéhez. Erdogan és Gülen ugyanis sokáig szövetségesek voltak, később azonban egymás ellen fordultak, s váratlanul olyan felvételek bukkantak fel az interneten, amelyek az Erdogan család korrupciós ügyeiről lebbentették fel a fátylat.

A tisztogatás számokban
249 személy vesztette életét a puccsban
169 013 személy ellen indult bírósági eljárás
50510 embert tartóztattak le
4469 bírát bocsátottak el
149 médiát zártak be
269 újságírót tartóztattak le

A puccsal kapcsolatban azonban mindmáig teljes a bizonytalanság. Fuat Ugur, az Erdoganhoz közel álló török publicista már tavaly tavasszal figyelmeztetett egy készülő puccskísérletre. Hogy konkrét adatai voltak-e, vagy megrendelésre írta a cikket, titok homálya fedi. Öt nappal a puccs előtt pedig Erol Olcak, a török elnök kampánymenedzsere azt írta, nyáron megkezdődnek a tisztogatások, ami azért arra utal, hogy Erdogan keze is benne volt a tavaly júliusi eseményekben.

Az is tény, hogy a török titkosszolgálat is legkésőbb július 15-én értesült a készülő puccsról, de vezetője, az Erdoganhoz közel álló Hakan Fidan nem tett semmit. Minden jel arra vall, hogy az elnök előbb tudott a puccsról, mint azt állítja. Ő akkor azt közölte, testvérétől, az esti órákban értesült az eseményekről.

Rónay Tamás

Lájkoljon minket a Facebook-on is!