Előző
Következő
új cikk

Külföld

Brexit: a második forduló

Népszava|2017. júl 17. 05:37
[A+ A-]

Fotó: Getty Images/Carl Court

A közelmúlt több hangadó brit politikusa és köztisztviselője fejezte ki a hétvégén komoly kételyeit a hétfőn újrakezdődő Brexit-megbeszélések kapcsán. A legmesszebbre alighanem Tony Blair ment, aki a Sky News vasárnap délelőtti zászlóshajó magazinjában kijelentette, “abszolút elengedhetetlen, hogy a kilépés ne történjen meg, hiszen minden nap újabb bizonyítékokat hoz annak gazdasági és politikai kártékonyságával kapcsolatban”. A volt munkáspárti miniszterelnök, aki 1997-től tíz évig állt a kormány élén, úgy véli, a “közvélemény is a Brexit ellen mozdult el”.

Lord (Gus) O’Donnell, a köztisztviselői kar volt feje, korábban a sok európai vihart megélt John Major szóvívője, a The Observer hasábjain fejtette ki, hogy Nagy-Britannia „súlyos nehézségekre” készülhet fel, „hacsak a kormány civakodó tagjai nem egyesülnek és támogatnak egy hosszú átmenetet biztosító megegyezést, ami enyhítené a Brexit hatását”. Lord O’Donnell emlékeztet arra, hogy a kabinet tagjai „egymással sem képesek dűlőre jutni, míg az Európai Uniónak világos tárgyalási pozíciója van”. Sir Nigel Sheinwald egykori Brüsszelben is szolgált diplomata egy a háromhoz esélyt ad arra, hogy a Brexit-tárgyalások összeomlanak, hacsak az Egyesült Királyság „nem változtatja meg drasztikusan fáradt és teljesen irreális javaslatokon alapuló terveit”.

A tárgyalások második fordulójára készülő David Davis előtt más nehézség is tornyosul, mint hogy kormányzati kollégái nyíltan vitatkoznak a célokról és a követendő taktikáról. Ha nem is közvetlenül ő, de szövetségesei azt a benyomást keltik, hogy – mint erről a The Sunday Times is beszámolt – ki akarják szorítani a hatalomból Theresa May-t. Nagy elődje, Margaret Thatcher példáját követve a kormányfő a héten hosszú gyalogtúrákat tartalmazó szabadságra utazik Svájcba. A Brexit-ügyi miniszter barátai nyíltan találgatnak, hogy a kormányfő férje, Philip a séták alatt meggyőzhetné feleségét, „ragadja meg a kezdeményezést és mondjon le. Olyan sebzettnek látszik, hogy már nem csak az ellenségei, hanem barátai is jobbnak látnák, ha távozna”. Az összeesküvők szerint, ha May bedobná a törülközőt, röviddel az októberi pártkonferencia után meg lehetne választani az új tory vezetőt.

R. Hahn Veronika, London

Lájkoljon minket a Facebook-on is!