Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Sejtelmes Fed üzenet

Népszava|2017. júl 17. 05:22
[A+ A-]

A Federal Reserve épülete Washingtonban - Fotó: Getty Images

Janet Yellen vaskézzel tartja a monetáris gyeplőt, nem bizonytalanodott el a Trump-affér miatt.

A részvénypiacok üdvözölték az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnökének minapi kongresszusi beszámolóját, a dollár viszont tizenöt hónapos mélypontjára zuhant az euróval szemben. 

A nemzetközi piacokon 1,38 dollár körüli árfolyamon forgott az euró a meghallgatás előtt, míg azt követően néhány órával 1,45-ös szint fölé emelkedett a közös valuta árfolyama.

Janet Yellen kongresszusi, majd a törvényhozás pénzügyi szakbizottsága előtti előadása óvatosságot tükrözött, és leglényegesebb üzenete az volt, hogy - akár már szeptemberben - folytatódni fog a kamatemelés, de a jelen statisztikai adatok csak visszafogott szigorítást indokolnak. A gazdaság egészsége, ezen belül különösen a munkaerőpiac alakulása – 4,4 százalékos munkanélküliségi ráta - tulajdonképpen teret ad egy újabb szigorításnak, ám a béremelkedés fékezettebb üteme, és az infláció alakulása is megfontoltságra int - derült ki Yellen szavaiból.

A kitűzött 2 százalékos inflációs szint változatlan cél, és az ettől jócskán elmaradó aktuális adatot néhány árukategória szokatlan árcsökkenésének tudta be. Bár nem derült ki, hogy mikortól, de megkezdik a 2008-as pénzügyi válság alatt és után felvásárolt 4500 milliárd dollárra rugó kötvényállomány leépítését, első lépésben 10 milliárddal, majd havi 50 milliárddal csökkentik a portfóliót. (A Fed nyíltpiaci bizottsága egyébként a múlt hónap közepén húzott a kamatgyeplőn, 1 és 1,25 százalék közé lőve be a szintet.) Yellen nagy kihívásnak nevezte Trump igényét, miszerint a GDP bővülésnek a következő időszakban el kell érni a 3 százalékot, szerinte a 2 százalék, vagy valamivel az alatti cél reálisabb, ugyanakkor egyetértett bizonyos adómódosításokkal.

Janet Yellen egyelőre vaskézzel tartja kezében a monetáris gyeplőt, nincs jele annak, hogy elbizonytalanítaná a Trumppal koránt sem felhőtlen viszonya. A Yale-en diplomát szerző, inkább a demokraták felé hajló, briliáns agyú közgazdász, és az amerikai elnök elképzelései köszönőviszonyban sincsenek egymással. Trump, kissé zavaros, de gyökeres deregulációt hangsúlyozó terveket fogalmazott meg, ahogy ő szokta twitteren, miközben a jegybankelnököt azzal vádolta, hogy spekulációs ballonokat fúj, és nem Amerika, hanem a mondializmus érdekeit szolgálja. Amúgy Trump az alacsony kamatok híve, mondván Yellen kamatszigorításai a demokratáknak kedveznek. A jegybankelnök, akinek mandátuma jövő februárban lejár, a jövőjét firtató kérdésekre a törvényhozóknak kitérően válaszolt. Trump viszont a napokban megtette az első lépéseket a hatalomátvétel érdekében, saját emberét ültette az egyik legfontosabb alelnöki székbe, a bankfelügyeleti feladatokat Randal Quarles látja el mostantól, aki a válság utáni bankszabályozás bírálója volt.

Rédei Judit írása a Népszavának

Lájkoljon minket a Facebook-on is!