Előző
Következő
új cikk

Sport

Kajak-kenu Eb - Tíz összelapátolt arany

Népszava|2017. júl 17. 05:51
[A+ A-]

Fotó: Szalmás Péter

A magyarok összesen tizenhat dobogós helyezéssel zárták a plovdivi kajak-kenu Európa-bajnokságot.

Már az első nap sejteni lehetett, hogy főszerepet játszanak a magyar sportolók a kontinensversenyen: az éremesőt Bodonyi Dóra nyitotta, aki szenzációs teljesítménnyel, több mint egy hajóhossz előnnyel nyert a kajak egyesek 1000 méteres döntőjében. "Általában lassabban kezdek, így terveztem, hogy a végén jövök egy nagyobbat, a múlt héten volt a válogató, ezért fáradtnak érzem magam, a világbajnokságon szeretnék egy kicsit gyorsabb lenni."

A következő aranyat Hagymási Réka és Farkasdi Ramóna szerezte a K2-esek fináléjában, eredményük értékét jelentősen növeli, hogy nem összeszokott párosról van szó, csak kevéssel az Eb előtt dőlt el, hogy együtt versenyeznek majd.

Ezután jöttek az aranyak az olimpiai számokban: női K-4 500 méteren, a Lucz Dóra, Medveczky Erika, Takács Tamara, Vad Ninetta négyes nyert látszatra könnyedén a lengyel és a német csapathajó előtt. A csapat tagjainak azonban más volt a véleményük.

„Nagyon nehéz volt, mert a végén úgy bekötöttünk, hogy majd kiestünk a hajóból. Amennyire jó volt az eleje, annyira nehéz lett a vége. Az elmúlt napokban sokat dolgoztunk azon, hogy technikailag megoldjuk a billegését a hajónak és jól ki tudjuk evezni magunkat, a legtöbb energiát bele tudjuk tenni az egységbe, ez 350 méterig működött is” – mondta Medveczky Erika, a magyar szövetség sajtóanyaga szerint.

„Mert Dóri letolta a rajtgépet, annyira jól indult, de amikor az utolsó kétszáz méter környékén hoppoltam egyet, szinte megállt alattunk a hajó” – nevetett Takács Tamara.

„Sikerült a kétszázra begyakorolt rajtot hoznom, és a lányok le tudtak követni, a végére pedig azt tudom mondani: örülök, hogy nyertünk” – tette hozzá Lucz Dóra.

„Éremre számítottam, titkon reméltem, hogy nyerünk, és szerencsére olyan jók voltunk az elején, hogy a végére sikerült is megőriznünk az előnyünket. Ezt hívják pozitív csalódásnak” – mondta Vad Ninetta.

A következő pozitív csalódást Balla Virág és Devecseriné Takács Kincső okozták, akik a Világkupán őket legyőző fehéroroszoknak vágtak vissza a kenu kettesek 500 méteres fináléjában.

Új olimpiai táv a K4 500 m a férfiaknál, ebben a számban a Nádas Bence, Tótka Sándor, Molnár Péter, Mozgi Milán kvartett ért oda az első helyre.

Tegnap a napsütés helyett szakadó eső várta a délelőtti döntők résztvevőit. Takács Tamara a K1 500 m döntőjében nagyon rosszul kezdett, féltávnál még csak ötödik volt, fantasztikus hajrával azonban megszerezte a győzelmet. A Vasas húszéves kiválósága a K4-gyel megnyert arany után második első helyének örülhetett.

A másik délelőtti győztes a férfi K2-esek fináléjában Nádas Bence és Tótka Sándor lett, mindketten tagjai voltak a szombaton szintén legyőzhetetlennek bizonyuló K4-es egységnek is.

A kora délutáni programban a 200 méteres döntőket is uralták a magyarok: K1-ben Lucz Dóra, K2-ben Balaska Márk és Birkás László értek a leggyorsabban célba.

Az Eb végére maradtak a leghosszabb táv, az 5000 m döntői, itt is született magyar győzelem: az 1000 méteren már aranyat szerző Bodonyi Dóra izgalmas verseny után itt is a legjobbnak bizonyult: a szolnokiak 23 éves kajakosa a rajtot elrontotta egy kicsit, de 2000 méter megtétele után már a vezető négyes tagja volt. A célegyesbe egyszerre fordult be német és spanyol riválisaival, de a hajrát Bodonyi bírta a legjobban, ezzel övé lett a magyar csapat tizedik aranya. A küldöttség ezen kívül három-három ezüsttel és bronzzal zárta a plovdivi Eb-t.

Bernau Péter

Lájkoljon minket a Facebook-on is!