Előző
Következő
új cikk

Külföld

Merkel újabb négy évre tervez

Népszava|2017. júl 17. 08:48
[A+ A-]

Fotó: Getty Images

Angela Merkel német kancellár 2021-ig hivatalban akar maradni, ha újraválasztják. „Világossá tettem, amikor bejelentettem újraindulásomat, hogy négy évre vállalom a megbízatást” – mondta Merkel tegnap este az ARD-tévének adott hagyományos, vakáció előtti interjújában. A kancellár, aki negyedszer pályázik a posztra, 67 éves lesz, ha kitölti következő mandátumát.

Merkel hangsúlyozta, a hamburgi globalizációellenes tüntetések dacára sem bánja, hogy az északi nagyvárost – amely egyébként a szülővárosa - választotta a G-20 csúcstalálkozó helyszínéről.  A kancellár nem ért egyet azzal, hogy a tüntetések kezelése miatt a hamburgi polgármester, Olaf Scholz lemondását követelik. A G-20 vitái ellenére is úgy véli, hogy a tanácskozás sikeres volt.

Továbbra is elutasítja a kancellár saját pártja felvetését, hogy szabjanak felső korlátot a bevándorlásnak. „Teljesen világos, hogy ezt elutasítom” – közölte Merkel. A kancellár szerint a menedékkérők szigorúbb ellenőrzésével, a migráció okai elleni fellépéssél csökkenteni lehet a menekültáradatot.

A klímaváltozás elleni fellépés terén Merkel egyetértett azzal, hogy Németországnak többet kellene tennie. A kancellár ugyanakkor kitart a vállalás mellett, hogy 2020-ig 40 százalékkal csökkentenék a károsanyag-kibocsátást, 2050-ig pedig 80-95 százalékos csökkentést céloznának meg. Ha nem hoznak további intézkedéseket, a 40 százalékos célkitűzést nem fogják tudni teljesíteni, ismerte el Angela Merkel.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!