Előző
Következő
új cikk

Külföld

Al Gore: A világ Trumpra neheztel, nem Amerikára

Népszava|2017. júl 17. 09:01
[A+ A-]

Al Gore volt amerikai alelnök szerint világszerte tudatában vannak annak, hogy az Egyesült Államok nehéz időket él át Donald Trump elnökségével. Bill Clinton egykori alelnöke a CBS Newsnak adott interjúban rámutatott: A világ többi része, akárcsak mi idehaza, megpróbálja kiokoskodni, hogyan is alakul majd Trump elnöksége. Tudom persze, hogy még sokan teljes mértékben az elnök mögött állnak.

Gore, aki 2000-ben George W. Bush-sal szemben alulmaradt az elnökválasztáson, már alelnökként is a klímaváltozás elleni fellépés élharcosa volt, erőfeszítéseit megosztott Nobel-békedíjjal jutalmazták. A volt alelnök szerint a világ nem hibáztatja az Egyesült Államokat azért, mert Trump bejelentette, kivonul a párizsi klímaegyezményből. Ez a többi államot egységfrontba hozta össze, az amerikai elnök ugyanakkor nemzetközileg elszigetelődött, mondta Gore.

Egyelőre még nem tudni, hogy mit értett azon Trump, amikor Emmanuel Macron francia elnöknek Párizsban azt ígérte, még visszatér a klímaegyezmény kérdésére. Miután azonban teljes mértékben elkötelezte magát a karbonalapú energia mellett, nagyon nehéz lenne számára a visszatáncolás, de mindenesetre Macron és mások abban bizakodnak, hogy Trump ezzel nyitva hagyott magának egy kiskaput a jövendő tárgyalások előtt. A klímaegyezményt ugyanakkor egyik napról a másikra nem is lehet felmondani, legalább három év várakozási idő után lehet csak kilépni.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!