Előző
Következő
új cikk

Belföld

Timmermans nekiment Orbán kampányának

nepszava.hu|2017. júl 17. 15:40
[A+ A-]

Timmermans-Orbán - Fotó: EP-Dominique Hommel

Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke a Népszavának eljuttatott nyilatkozatában cáfolta, hogy az Európai Bizottság Soros György tervét hajtja végre, és évente egymillió embert kíván betelepíteni a kontinensre.

Különböző magyarországi csatornákon — és sajnos kormányzati körökben is — olyan vádak hangzanak el, melyek szerint az Európai Bizottság egy állítólag mások által kigondolt terv végrehajtására készül, és ennek keretében évente egy millió migránst telepítene Európába — olvasható a nyilatkozatban.

Frans Timmermans - Fotó: Olivier Hoslet / AFP

Frans Timmermans - Fotó: Olivier Hoslet / AFP

"Az állítás annyira nevetséges, hogy szinte kínos reagálni rá. De mivel egész Magyarországon elterjedt, az Európai Bizottságnak nincs más választása, mint a tények egyenes rögzítése. Brüsszel nem hajtja végre Soros úr vagy mások úgynevezett terveit. Az Európai Bizottság önállóan dolgozik az európai érdekekért, az európai polgárok szolgálatában. Az EU nem kéri, hogy évente egymillió bevándorlót hozzanak be Európába. A Európai Unió Menekültügyi Ügynöksége nem része egy tervnek, amely megszüntetné a tagállamoknak azt a jogát, hogy eldöntsék, kit fogadnak be, ugyanis minden egyes menedékkérelemről a tagállamok határoznak. Magyarországot arra kérték, hogy korlátozott számú, 1294 embert fogadjon be Olaszországból és Görögországból.

Az EU az elmúlt két évben azon dolgozott, hogy megerősítse határaink a védelmét, és visszaküldje azokat, akik nem jogosultak a menedékjogra. Az illegális bevándorlás és az embercsempészet ördögi üzleti modelljének a megszüntetésén munkálkodunk, és kezeljük a migrációs nyomás kiváltó okait. Ezek az európai társadalmakat foglalkoztató központi kérdések. Ahogyan a szélesebb értelemben vett értékeink is: a nyitott plurális társadalom és a gondolkodás szabadsága. Minden tagállam — saját vállalása alapján, demokratikus folyamatokban — elfogadta ezeket az értékeket.

Kötelességünknek érezzük a tények pontos rögzítését. Ugyancsak kötelességünknek érezzük, hogy párbeszédet folytassunk annak érdekében, hogy megoldásokat találjunk számos európai kihívásra. Bízunk benne, hogy ezeknek a kihívásoknak akkor tudunk a legjobban megfelelni, ha egységesek vagyunk és szolidárisak mindazokkal, akik erre rászorulnak. A szolidaritás távolról sem hiánycikk Európában. Az európaiak megértik, hogy össze kell fogniuk. És az európaiak megérdemlik, hogy megismerjék az igazságot, ami a tényeken alapszik. Ez az egyetlen módja annak, hogy olyan döntéseket hozzunk, amelyek során a szolidaritás nem csak szavakban, hanem konkrét tettekben érvényesül."

Frans Timmermans közleményét az Európai Bizottság az alábbi háttérinformációkkal egészítette ki:

Az Európai Bizottság épülete Brüsszelben - Fotó: Alexandros Michailidis/AFP

Az Európai Bizottság épülete Brüsszelben - Fotó: Alexandros Michailidis/AFP

"A tervezett Európai Unió Menekültügyi Ügynökségének hatáskörével kapcsolatban ugyancsak helytelen információk láttak napvilágot. Ez nem egy olyan terv, amely megszüntetné a tagállamoknak azt a jogát, hogy eldöntsék, kit fogadjanak be. Valójában minden egyes menedékjog iránti kérelem elbírálása továbbra is a tagállamok hatáskörébe tartozik. Az ügynökség feladata, hogy megkönnyítse és korszerűsítse a közös európai menekültügyi rendszer végrehajtását. Feladata lenne, hogy elősegítse a nemzetközi védelem iránti kérelmek egységes értékelését az egész Unióban, valamint működési és technikai segítséget nyújtson a tagállamoknak.

Az EU tagállamai megállapodtak abban, hogy olyan, valóban nemzetközi védelmet igénylő embereket telepítenek át Európába, akik háború vagy agresszió elől menekülve érték el az EU határait, és akiknek a kérelmét korábban 75 százalékban elfogadhatónak nyilvánították. Mielőtt megtörténne az áthelyezés, a befogadó ország átvilágíthatja őket, és ennek alapján megtagadhatja bizonyos menedékkérők befogadását. A nyugat-balkáni útvonalon érkezők száma a 2016 elején mért átlagosan napi ezerről 2016 márciusa óta napi 73-ra csökkent."

Lájkoljon minket a Facebook-on is!