Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Munkaerőpiac - Nem számít a végzettség se

Népszava|2017. júl 18. 05:26
[A+ A-]

Népszava fotó/Molnár Ádám

Már a kezdő szakmunkásokat is lasszóval kell fogni, a legtöbb esetben pedig a többéves munkatapasztalat sem feltétlenül kritérium a jelentkezések elbírálásánál – derül ki a profession.hu második negyedéves jelentéséből.

Több mint 34 700 új állást hirdettek meg a cégek a legnagyobb álláskereső oldalon az elmúlt három hónapban. Ez a szám 11 százalékkal lépte túl a tavalyi második negyedéves eredményt, ami már akkor is rekordnak számított. A feladott hirdetések számát tekintve az idei május 22 százalékkal erősebb volt, mint a tavalyi, ami összefüggésbe hozható az egyre súlyosabb szezonális vendéglátó-ipari munkaerőigénnyel és a szakmunkás munkaerőhiánnyal - írta az internetes portál. Egyébként az egy hirdetésre jutó jelentkezések száma továbbra is magasnak számít a nemzetközi mezőnyben.

A profession.hu év elején közzétett, öt évnyi adatot magában foglaló kutatása szerint a cégek 73 százaléka keres álláskereső oldalak segítségével új dolgozókat. Szintén fontos itt kiemelni, hogy a megkérdezettek jelentős része pedig jobban szeret állásportálon keresztül jelentkezni az adott pozícióra, mint például a cégek saját felületein.

Érdekes, hogy az élénkülő építőipari beruházásoknak és a külföldre költözött munkaerőnek köszönhetően az elmúlt három hónapban 61 százalékkal több betanított munkást kerestek a munkáltatók, mint tavaly ilyenkor. A legnagyobb munkaerőhiány a bolti eladókból, fizikai és betanított munkásokból, valamint programozókból van.

Szintén a munkaerőhiányra utal, hogy csökkennek a jelentkezők irányában támasztott elvárások: a meghirdetett pozíciók kétharmadában elegendő a közép, vagy alapfokú végzettség. Az állások több mint háromnegyedénél egyáltalán nem elvárás a tapasztalat, illetve 1-3 év hasonló munkakörben betöltött idővel is beérik a munkáltatók.

A legtöbb jelentkezés az értékesítés, kereskedelem kategóriába tartozó állásokra érkezett, ezen belül még mindig a területi képviselői munkák a legnépszerűbbek. A második helyen az adminisztrációs, asszisztensi irodai munkákat keresik, ezek után következnek csak a szakmunkának számító bolti eladó, pénztáros pozíciókra, vagy a fizikai, segéd, betanított munkás beosztások iránt érdeklődők, ami megint csak a fehér- és kékgalléros munkák iránti kereslet-kínálat távolodásából adódó problémát erősíti.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!