Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Izraelben is lehetne Sziget

Népszava|2017. júl 26. 05:45
[A+ A-]

Fotó: AFP

A Közel-Keleten is megjelenhet a népszerű fesztivál. Az Óbudai-szigeten idén augusztus 9-én kezdődő rendezvényre időarányosan még kicsit kevesebb bérlet fogyott.

Fotó: Thinkshot

Fotó: Thinkshot

Egy, a Sziget fesztiválhoz hasonló rendezvény izraeli megszervezéséről tárgyal a Sziget Kft. - tudtuk meg Kádár Tamás cégvezetőtől. Helyi partnerük a Zappa Group néven ismert ZEN Y.E. Ltd. A helyszín Tel-Aviv környéke: a rendezvény körülbelül olyan távolságra lenne az izraeli fővárostól, mint a fő hazai fesztiváljuknak helyet adó Óbudai-sziget Budapest központjától, ám ennél pontosabb adatokat egyelőre nem kívánt megadni. A Sziget mint márkajelzés valamilyen formában megjelenne az ottani fesztivál elnevezésében is. Ismereteink szerint idén idő híján már nem hozzák tető alá az első eseményt, így a tervek egy következő évi rendezvényről szólnak.

Bár a Zappa Group tevékenységének a világhálón viszonylag kevés nyomára bukkantunk, a fellelhető híradások a csoportot Izrael egyik legnagyobb koncertszervezőjeként mutatják be. A Haaretz szerint tizenegy év alatt váltak meghatározóvá. Olyan előadókat csábítottak a közel-keleti államba, mint David Guetta, Bobby McFerrin, Chick Corea, a Prodigy vagy a Pet Shop Boys. Nevüket adták a legnagyobb belga technófesztivál, a Tomorrowland néhány évig élő izraeli változatához is. Emellett szoros kapcsolatban állnak a Tel-Aviv-közeli, több koncerttermes rendezvényközponttal, a Live Parkkal.

Jövőre elstartolhat
Avi Yossef, a Zappa Group nemzetközi szervezője lapunk megkeresésére megerősítette: „a két vállalkozás 2018-ra vonatkozó együttműködési lehetőségekről tárgyal.” Ilyen tempóval és jó szervezéssel akár a jövő évben elindulhatnak a programok is.

A Sziget Kft. 70 százalékát ez év elején megvásárolta az amerikai Providence Equity Partners, többek között nemzetközi terjeszkedésüket elősegítendő. Mindazonáltal e tárgyban eddig konkrétum nem látott napvilágot, miközben korábban már több kísérletük is ismertté vált. Így nevükhöz kapcsolódik a tíz évet megélt erdélyi Félsziget, és egy ideig adriai terveket is szövögettek.

Hatmilliárd forintos bevételt várnak

Kádár Tamás szerint a tavalyinál némileg kisebb nyereséget hozhat a két hét múlva szerdán induló jubileumi, 25. Sziget Fesztivál. A hét napos rendezvény 60 helyszíne közel ezer programnak ad otthont. A legnagyobb - egyszersmind legdrágább - fellépőnek az első napot záró amerikai Pink számít. A hét napos esemény összes rendezvényére szóló, teljes árú bérlet ára a tavalyi 85 ezerről idén 99 ezerre nőtt. A napijegyek ára a tavalyi 20 ezer forint után jelenleg még 21 ezer, de a rendezvény idején már 22 ezer 500 lesz. Mindazonáltal számos egyéb jegytípus is létezik. A legolcsóbb fél literes korsó Dreherért a tavalyi 650 után idén 700 forintot kell fizetni, ami továbbra is csak kártyával lehetséges.

A tavalyi, közel félmilliós rekord után Kádár Tamás az ez évi látogatószámra nem kívánt tippet adni, de tény, hogy bérletből egyelőre időarányosan kissé kevesebb fogy. Elővételben főleg a külföldiek gondolkodnak, akik aránya a rendezvényen így 50-55 százalék. Bevételeik mintegy 5 százalékos emelkedését várja, ami számításunk szerint mintegy hatmilliárd forintra jön ki. Ezen belül 80 százalék a jegy, 10 százalék a szponzoráció, a többi pedig egyéb, például vendéglátás. A kiadások 45 százaléka megy el a fellépőkre és programokra, ugyanennyi a berendezésekre és biztonságra, a fennmaradó 10 százalék pedig a szervezés.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Sziget Fesztivál tavaly kiugró, milliárdos nyereséget termelt az alapító Gerendai Károlynak és szervezőtársainak, akik akkori többségi tulajdonosi pozíciója a kivásárlással kisebbségire váltott. A többek között a Balaton Sound és a Volt mögött is álló kft.-t továbbra is ők vezetik, bár Gerendai Károly a napi szintű munkában már nem vesz részt.

Marnitz István

Lájkoljon minket a Facebook-on is!