Előző
Következő
új cikk

Belföld

Igazgatóváltás politikai felhangokkal

Népszava|2017. júl 26. 05:04
[A+ A-]

A szülők attól tartanak, hogy előre lejátszották a váltást a gimnáziumban. FOTÓ: Népszava

Ketten pályáztak a keszthelyi Vajda János Gimnázium intézményvezetői posztjára, de egyikükből sem lesz most igazgató. Értesüléseink szerint az iskola két tanárának, Markovics Györgynek és tanárok, szülők által támogatott Rónaky Attilának a pályázatát is elutasította a nagykanizsai tankerület, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A jelenlegi igazgató, Szörényi Zoltán mandátuma hamarosan lejár, a tantestület azonban még most sem tudja biztosan, ki fogja vezetni szeptembertől az intézményt. Noha Szörényi nem pályázott, a legvalószínűbb, hogy az ő megbízását hosszabbítják meg, úgy tudni, politikai okokból a tankerület is ezt preferálná.

A tantestület és a szülői közösség ellenben Rónakyt támogatta, Markovics pályázatát gyengébbnek találták, sőt a munkával kapcsolatban plágiumgyanú is felmerült. A város egyik önkormányzati képviselője, Kovács Viktória (DK) vizsgálatot kért a tankerülettől, amelyből kiderült: Markovics a jelenlegi igazgató, vagyis Szörényi egyik korábbi pályázatából emelt át részleteket, annyi változtatással, hogy azokat 2016-os intézményi adatokkal frissítette. Pályázatát elutasították, Rónaky - és az iskola közössége - pedig reménykedhetett, egészen mostanáig.

Hivatalosan július 12-én kellett volna kihirdetni a pályáztatás eredményét, ám Rónaky csak most hétfőn értesült arról, hogy az ő pályázatát is elutasították, indoklás nélkül. A levélben mindössze annyi áll, hogy nem támogatják Rónaky kinevezését. A Vajda tanára lapunknak elmondta: méltatlannak érzi az eljárást, ezért felülvizsgálati kérelemmel fordult Balog Zoltán humánminiszterhez. Szerettük volna megtudni a tankerülettől, miért utasították el Rónaky pályázatát, továbbá valóban azt tervezik-e, hogy a jelenlegi igazgató megbízását hosszabbítják meg, de egyelőre nem kaptunk tájékoztatást. Érdeklődtünk arról is, tervben van-e még a gimnázium egyházi fenntartásba adása, erre a kérdésünkre sem kaptunk választ.

Merthogy korábban azt kezdeményezte a fideszes városvezetés, hogy az iskola kerüljön át a csornai premontrei rendhez, ám a tantestület és a szülők többsége ellenezte a fenntartóváltást, ezért a csornai apát idén februárban visszavonulót fújt. Ugyanakkor a szülők közül többen attól tartanak, ha Szörényi marad az igazgató, újból napirendre kerülhet a fenntartóváltás ügye. Szörényi egyébként 2008 óta vezeti az intézményt, kinevezését a Zala Megyei Közgyűlés akkori elnöke, a fideszes Manninger Jenő támogatta (jelenleg ő a térség országgyűlési képviselője). Jövő hétfőre tiltakozó akció is szerveződik az "igazgatómutyi" ellen.

Tiltakozik az önkormányzat
Hasonló helyzetben van Budapest XIII. kerülete is. A tantestület, a szülői munkaközösség és az önkormányzat által is alkalmatlannak ítélt Putnoki Zsoltot bízta meg a minisztérium a kerületi Ének-zenei és Testnevelési Általános Iskola vezetésével - értesült lapunk. Putnoki a Fidesz színeiben volt a Szabolcs megyei Újkenéz polgármestere, de megbukott, miután Újkenéz inkább független polgármestert választott magának. Putnokinak semmiféle kötődése nincs az iskolához, tanári diplomáját mindössze egy éve szerezte, hiányzik az adott iskolatípusban szerzett gyakorlata, tapasztalata. A XIII. kerületi önkormányzat elfogadhatatlannak tartja kinevezését és új pályázat kiírását javasolta a fenntartónak.

Juhász Dániel

Lájkoljon minket a Facebook-on is!