Előző
Következő
új cikk

Belföld

Nocsak! A Nézőpont szerint a Momentum is bejutna a parlamentbe

nepszava.hu|2017. júl 29. 08:24, frissítve: 2017. júl 29. 10:33
[A+ A-]

Nyolc hónappal a következő választás előtt változatlanul vezetnek a kormánypártok, a Fidesz-KDNP a listás szavazatok 43 százalékával biztos abszolút többséget szerezne - derül ki a kormánynak kedvező közvélemény-kutatásairól ismert Nézőpont Intézet a szintén kormánypropagandát terjesztő Magyar Idők számára készült kutatásából. Ez még nem is lenne meglepő, ám a Nézőpont azt is kimutatta, hogy az MSZP, a DK és a Momentum is bejutna a parlamentbe; az ilyen baloldalról kimutatott eredmény már nem is olyan gyakori a nevezett intézetnél.

Júliusban változatlanul a teljes felnőtt népesség 30 százaléka támogatta a Fidesz-KDNP-t. A Jobbik szimpatizánsi tábora ezúttal is 11 százalékos, míg az MSZP-tábor továbbra is a teljes felnőtt népesség 7 százalékát teszi ki. 

A kisebb pártok közül a DK 4, az LMP és a Momentum Mozgalom pedig 2 százalékon áll. Az Együtt, a Fodor Gábor által vezetett Liberális Párt és a Kétfarkú Kutya Párt tábora egyaránt 1 százalékos, míg a Párbeszéd ezúttal nem érte el a mérhetőségi szintet.

Forrás: Nézőpont Intézet

Forrás: Nézőpont Intézet

Az összesítés szerint a legvalószínűbb listás választási eredményeket nézve (a választási részvételüket biztosra ígérők potenciális pártpreferenciája) a Fidesz-KDNP 43 százalékon áll. A Jobbik a listás szavazatok 23, az MSZP 13, a DK 6, a Momentum 5 százalékát szerezné meg. Ezen a bázison az LMP tábora 4 százalékos, míg a Kétfarkú Kutya Párt és az Együtt 2-2, a Liberálisok pedig 1 százalékon állnak.

A Nézőpont Intézet személyes közvélemény-kutatása 2017. július 4-23. között készült kétezer ember megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. Kétezer fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 2,2 százalék - közölte az intézet, ami közismerten a kormányoldalnak szokott kedvezni kutatásaival.

Emlékezetes, hogy korábban azt is ki tudták mutatni, hogy az erősen menekültellenes hangot megütő, kormánypropagandát terjesztő TV2 szerepelteti a legnagyobb mértékben az ellenzéki politikusokat, azaz náluk érvényesül leginkább az egészséges "egyharmad kormány, egyharmad kormánypártok, egyharmad ellenzéki" arány. Legutóbbi felmérésükből pedig az derült ki, hogy a teljes felnőtt népesség 44 százaléka ismét Orbán Viktort választaná miniszterelnöknek, a kormányfő újrázását többen támogatják, mint ahányan a többi szóba jöhető jelöltet együtt.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!