Előző
Következő
új cikk

Belföld

Lépett az MSZP-elnök - Botka hétfőn fogadja Molnár Zsoltot

Népszava|2017. júl 30. 15:28, frissítve: 2017. júl 30. 20:39
[A+ A-]

Molnár Gyula az MSZP majálisán FOTÓ: Molnár Ádám

Elege lett az MSZP elnökének a párton belül, ám a széles nyilvánosság előtt dúló vitából, és keddre magához rendelte Botka László miniszterelnök-jelöltet, valamint Molnár Zsolt elnökségi tagot - értesült a Népszava. Lapunk több forrásból is úgy tudja, hogy Molnár Gyula rombolónak és haszontalannak tartja a sajtón keresztül való üzengetést, ami az utóbbi napokban eluralkodott a szocialista párt némely tagjai között. Éppen ezért a pártelnök az eddig nagy szabadságot élvező MSZP-s vezetők és a kormányfő-jelölt megregulázására készül, világossá téve: minden további balhé árt a párt egyébként sem fényes népszerűségi adatainak, illetve a kormányzóképes erőként való fellépés esélyének.

Információink szerint a pártelnöki intést nagyon is komolyan vette az ügy két szereplője: Molnár Zsolt ezért már hétfőn Szegedre megy, hogy személyesen tisztázza konfliktusát Botka Lászlóval. Hogy ugyanakkor a szocialista miniszterelnök-jelölt miként áll majd az MSZP elnökségi tagjával való békekötéshez, egyelőre nehéz megjósolni. Eddig ugyanis mindkét fél kérlelhetetlennek tűnt az MSZP szövetségesi politikája, valamint a párt kongresszusa által május végén elfogadottak ügyében kirobbant konfliktusban.

Botka egyértelművé tette: számára elfogadhatatlan, hogy valaki egyetlen hónappal a szocialista küldöttek csaknem 100 százaléka által megszavazott irány kihirdetése után azzal szembemenjen, méghozzá a sajtónyilvánosságban közölve ezt, a kormányfő-jelölt szerint ugyanis Molnár Zsolt korábban nem jelezte számára, hogy ellenérzései lennének. Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke viszont a véleménye miatti "kollaboráns" jelzőt nem tudja elfogadni, szerinte ugyanis egy demokratikus pártban joga van kifejteni az álláspontját.

Mindez persze a háttérben megbúvó, komolyabb konfliktusokat is felszínre hozhat, ami felbolydította az MSZP belső világát. Molnár Gyula éppen ezért nem szeretné a sajtón keresztül folytatni a vitát. Hogy a pártelnök komoly rendteremtésre készül a keddi hatszemközti megbeszélésen, azt megerősíti hétvégi Facebook-posztja is, amelyben Molnár Gyula már egyértelművé tette: a vitákat belül kell rendezni. Mint fogalmazott: "Türelmet és nyugalmat kérek mindenkitől! Türelmet a támogatóktól, a lehetséges szövetségesektől és mértékletességet belül! Az ellenfél azt állítja, hogy a meccs már elkezdődött és minden pillanatban eljátssza a gólörömöt, pedig az igazi kihívó (mi) még az öltözőben van. A csapatkapitány és a szövetségi kapitány is a helyén van és lesz/van taktika és stratégia arra, hogy amikor kifutunk a pályára ne legyen kétség, hogy a meccs nyerhető. Én pedig azt ígérem, hogy többet nem fog veszekedés kihallatszani az öltözőből!" - írta közösségi oldalán a pártelnök, aki mindehhez egy Orbán Viktort és Botka Lászlót futballpályán, mezben ábrázoló montázst is csatolt.

Az ügy előzménye: Botka László a múlt heti 168 Órában árulónak nevezte párttársát, Molnár Zsoltot, amiért az a sajtóban megüzent javaslataival és nyilatkozataival szerinte szembement a szocialista párt kongresszuson elfogadott irányvonalával. Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke ezután azonban még inkább nyíltan ellent mondott a párt programjának, és a szövetségi politikában kipattant nézeteltérést jelölte meg fő konfliktusként. Molnár Gyula már a vita első napján azt nyilatkozta lapunknak: "A választási időszakban nincs helye a belső viták nyilvánosság előtti megvívásának, ezért ha szükséges, magam fogom megteremteni a fórumot arra, hogy ezt belül megtegyük." Úgy tűnik, a vitarendezés fóruma a pártelnöki iroda lett.

Az MSZP elnökének véleménye ellenére Ujhelyi István, a szocialista párt alelnöke a Klubrádióban úgy nyilatkozott még pénteken, hogy Botka újabb „árulók” megnevezésére készül. Mint mondta: van néhány ember a pártban, aki az elmúlt két hónapban a háttérből, névtelenül nyilatkozva, újságírókat győzködve folyamatosan azon dolgozott, hogy valamilyen érdekből kifolyólag rontsa az MSZP választási esélyeit. Azt is közölte, Botka László a szabadsága után, még a közeljövőben kiáll a nyilvánosság elé, hogy kik és mivel ártottak a pártnak.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!