Előző
Következő
új cikk

VIZES VB 2017

Hosszú Katinka negyedszer lett világbajnok a Duna Arénában - Fotók!

Népszava|2017. júl 30. 19:50
[A+ A-]

FOTÓK: Molnár Ádám

Hosszú Katinka negyedszer lett világbajnok 400 méter vegyesen. Az Iron Lady emellett 200 háton, Milák Kristóf 100 pillangón, Verrasztó Dávid 400 vegyesen szerzett ezüstérmet.

A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka, ötkarikás címvédőként és világcsúcstartóként állt rajthoz a női 400 méteres vegyes úszás fináléjában. A bajai versenyző gyorsan meglépett riválisaitól, s 4:29.33 perces világbajnoki rekorddal csapott célba.

Első útja férjéhez, egyben edzőjéhez, Shane Tusuphoz vezetett, majd egy magyar zászlóba takarózva hagyta el a medenceteret. "Hihetetlen, nagyszerű érzés volt. Amikor beértem, akkor pár másodpercig nem nagyon voltam magamnál" - nyilatkozta Hosszú Katinka az M4 Sportnak. – Úgy úsztam, mint edzésen, amikor nem érdekel semmi, de most annyira jó érzés mindenkivel együtt örülni - fogalmazott. Kiemelte, azért fog dolgozni, hogy nagyobb legyen a különbség közte és riválisai között. "Tudom, hogy jó úton járunk. Jövőre szerintem első nap lesz az Eb-n, akkor szeretnék gyorsabban úszni majd" - mondta Hosszú, aki 2009-ben Rómában, 2013-ban Barcelona és 2015-ben Kazanyban is megnyerte ezt a számot. Így ő az első női úszó, aki 400 méter vegyesen négyszer is a dobogóra állhatott, már korábbi három sikere is egyedüli rekord.

Hosszúhoz hasonlóan éremesélyesként ugrott medencébe Verrasztó Dávid 400 méter vegyesen. A 28 éves magyar versenyző 4:08.38 perces idővel csapott célba a 4:05.90 perces világbajnoki csúccsal győztes amerikai Chase Kalisz mögött. Verrasztó két évvel ezelőtt Kazanyban szintén ezüstérmes volt ebben a számban, a riói olimpián azonban csalódást keltően csak a 12. lett, azaz még a döntőbe sem jutott be.

"Kilencven százalékosan úsztam, de boldog vagyok, hiszen életem második legjobb idejét értem el egy vb-döntőben egy nagyon nehéz év után. Szerettem volna világbajnok lenni, de Kalisz jobb volt nálam" - nyilatkozta Verrasztó, aki taktikájáról szólva elmondta, a végén szerette volna lehajrázni Kaliszt, azonban 300 méternél már érezte, hogy ez sok lesz neki. "Innentől kezdve csak arra figyeltem, hogy meglegyen az ezüst" - mondta Verrasztó, aki viccesen megjegyezte, ennyi idősen, ha mondjuk hatodik lett volna, akkor elmegy egy kávézóba dolgozni, így, hogy nem csak a fiataloké a jövő, van még motivációja.

Az est zárószámában, a férfi 4x100 méteres vegyes váltók döntőjében a Bohus Richárd, Gyurta Dániel, Milák Kristóf, Kozma Dominik négyes volt érdekelt, amely a hetedik helyet szerezte meg.

A szombati finálékban Hosszú Katinka 200 méter háton is begyűjtött egy ezüstérmet. "Nagyon szerettem volna érmet szerezni, majdnem arany lett belőle. Egyéni csúcsot úsztam, ennek is nagyon örülök" - mondta Hosszú, majd hozzátette, kicsit elkalkulálta magát az elődöntőben, így utólag az ezüstérmet tekintve még inkább bosszantotta volna, ha nem jut fináléba.

Az Iron Lady után Cseh László és Milák Kristóf volt érdekelt a 100 méter pillangó fináléjában. A második ötven méteren már látszódott, hogy csak a fiatalabbik magyar lehet versenyben az éremért, elképesztő hajrájával az olimpiai bajnok szingapúri Joseph Schoolingot is megelőzve végül második lett. Ráadásul az előfutam és az elődöntő után harmadszor is junior világcsúcsot úszott, 50.62 másodperces idejével pedig 15 századdal tovább javította országos rekordját. Cseh 50.92-vel végzett ötödikként. Győzött az amerikai Caeleb Dressel. "Láttam magam mellett Dresselt, már az első ötvenen is jól tudtam tartani vele az iramot. A másodikon aztán olyan sebességgel jöttem, amit én sem tudtam elhinni. Mikor láttam, hogy még mindig mellette vagyok, tudtam, hogy jó idő lesz, de azt nem, hogy ennyire" - mondta Milák.

Kapás Boglárka 800 méter gyorson olimpiai bronzérmesként ugrott medencébe, de már az elején nagy hátrányba került a dobogósokhoz képest, végül ötödik lett. A Kozma Dominik, Bohus Richárd, Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn összeállítású 4x100 méteres vegyes gyorsváltó hatodik helyen ért célba, míg Bohus Richárd tizedik helyen zárt 50 méter háton.

Korom Milán

Lájkoljon minket a Facebook-on is!