Előző
Következő
új cikk

Külföld

Kárpátalja - Aggódnak az anyanyelvi oktatás miatt

Népszava|2017. júl 31. 09:46
[A+ A-]

A kárpátaljai, Beregszászi Járási Tanács soros ülésén a képviselők levelet fogalmaztak meg Petro Porosenko elnök számára, mivel szerintük az Oktatási törvényben történt változtatások korlátozzák a kisebbségek nyelvhasználati jogát, írta a Kárpáthír.com.

Aggasztónak tartják, hogy a törvényi módosítások szűkítik az anyanyelv használatát az oktatási intézményekben, ezért a 7. cikkely 4. pontját így módosítanák: „Az oktatási intézmények az oktatási programnak megfelelően két vagy több nyelven folytathatnak oktatói munkát – az államnyelven, valamint egy vagy több az Európai Unióban használatos nyelven."

A tanácstagok úgy vélik, a törvényi módosítások ellentmondanak Ukrajna Alkotmányának, mely világosan kimondja „A nemzeti kisebbségekhez tartozó állampolgárok számára, a törvénynek megfelelően garantált az anyanyelvi oktatás az állami és kommunális oktatási intézményekben (Ukrajna Alkotmányának 53. cikkelye, 5. rész.) A változtatások emellett ellentmondanak Ukrajna az emberi jogokra és szabadságokra, azon belül a nemzetiségi kisebbségekre vonatkozó nemzetközi-jogi kötelezettségeinek is – számolt be a Kárpáthír.com.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!