Előző
Következő
új cikk

Belföld

Fidesz-bojkott a nemzetbiztonsági bizottságban

Népszava|2017. júl 31. 11:49, frissítve: 2017. júl 31. 12:28
[A+ A-]

A kép illusztráció. FOTÓ: Molnár Ádám

Nem jöttek el a fideszes képviselők a Parlament nemzetbiztonsági bizottságának a rendkívüli, hétfői ülésére. Így a bizottság határozatképtelen lett, a szolgálatok és a belügy képviselői erre hivatkozva nem válaszoltak az ellenzék az úszó vb és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) körüli nemzetbiztonsági vonatkozású problémákkal kapcsolatos kérdéseire.

 

.

A tíz perc után véget ért bizottsági ülés után Molnár Zsolt, a bizottság MSZP-s elnöke azt ígérte: a most megválaszolatlanul maradt kérdéseket írásban benyújtja a belügyi és honvédelmi tárcának, illetve augusztusban újra összehívja a nemzetbiztonsági bizottságot.

Szeptembertől pedig a bizottsági elnökként az LMP-vel egyeztetve folyamatosan napirenden fogja tartani a kormánypárt nemzetbiztonsági szempontból is botrányos ügyeit, így tényfeltáró bizottságokkal vizsgálná a letelepedési kötvénybotrányt, a Met-gázügyeket vagy a zavaros hátterű orosz agrárattasé Kiss Szilárd ügyeit.

Amennyiben pedig a Fidesz leszavazza, hogy a bizottság foglalkozzon ezekkel a kérdésekkel, akkor „más eszközökkel fogunk tovább menni” - fogalmazott Molnár Zsolt.

Mint azt korábban megírtuk: a titkosszolgálatok is vizsgálják a BKK e-jegyrendszere körüli botrányt, így többek között azt is, hogyan került ki 3400 utas személyes adatai a rendszerből. Emellett az tervezett, ingyenes Duna-parti wifihálózatról is kiderült, hogy egy másfél éve alapított azerbajdzsáni hátterű szoftveres cég állt volna mögötte.

Azonban a hétvégén Németh Szilárd a bizottság fideszes alelnöke bejelentette, hogy a kormánypárt bojkottálni fogják a bizottsági ülést, amit azzal indokolt, hogy a bizottságot az ellenzéki képviselőkön keresztül „Soros György hívta össze.”

Molnár Zsolt szerint ez egy rendkívül bárgyú és ostoba vélemény nyilvánítás volt. Molnár Zsolt közölte: a rendkívüli bizottsági ülést ő és LMP-s bizottsági tag Szél Bernadett kezdeményezték és ezzel a jobbikos tag Mirkóczki Ádám is egyet értett.

Nem ez az első eset, hogy a kormánypárt távolmaradásával akadályozza meg bizottság munkáját.

Áprilisban, a Yandex-botrány során Németh Szilárd bizottsági alelnök kirohant a teremből, amikor az ellenzéki tagok arról kérdezték a szolgálatok képviselőit, hogy hogyan került egy adathalászásra alkalmas orosz kód a nemzeti konzultációs weboldalra.

Molnár szerinte fel kell tenni a kérdést, hogy kinek a megbízásából, miért nem tiszteli a kormánypárt a magyar országgyűlést és a magyar embereket. Azzal, hogy bojkottálták az ülést fontos szakmai kérdésekben nem adták meg azt a lehetőséget, hogy a magyar emberek és választók tájékozódjanak.

Molnár Zsolt a közte és Botka László miniszterelnök-jelölt között a múlt héten kirobbant konfliktusról csak annyit mondott: a Magyar Szocialista Párt belügyeit nem a nyilvánosság előtt fogja megbeszélni.

Ugyanakkor közölte: elmegy a Molnár Gyula pártelnök által kezdeményezett találkozóra. „Minden olyan józan kompromisszum hajlandó vagyok, ami Orbán hatalmának megtörését és a szocialista párt egységének a megőrzését szolgálja” - mondta Molnár Zsolt. 

Batka Zoltán

Lájkoljon minket a Facebook-on is!