Előző
Következő
új cikk

Zöldzóna

Ne használjon szívószálat! 500 év alatt bomlik le

nepszava.hu|2017. júl 31. 13:10
[A+ A-]

Fotó: Shutterstock

Holnap indul a Felelős Gasztrohős Szívószálmentes augusztus kampánya, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a mindennapok során elhasznált hatalmas mennyiségű szívószálra, és az azok által okozott környezeti károkra.

A hónap során a civil szervezet az ismeretterjesztés mellett arra buzdítja a lakosságot, hogy ne használjon szívószálat, a vendéglátó egységeket pedig arra, hogy csak kifejezett kérésre tegyék azt a vendégeik poharába. A kampányhoz nyereményjáték is kapcsolódik, a résztvevőknek a Facebookra vagy az Instagramra kell szívószál nélküli italt posztolni a #szívószálmentes hashtaggel.

A The Washington Post szerint csak Amerikában naponta 500 millió szívószálat használnak fel és dobnak el, ennyi szívószállal 2,5-szer körbe lehetne tekerni a Földet. A Greenfo számításai szerint Magyarországon 2016-ban 52 000 vendéglátóhely volt, ha átlagosan havi 800 darab szívószállal számolunk vendéglátóhelyenként, az 499 200 000 darab évente.

Hová kerül ez a rövid életű műanyag? Jó esetben hulladéklerakókba, néha a szelektív kukán keresztül újrahasznosítják, de sok esetben sajnos tengerekben, óceánokban, tavakban végzi, ahol súlyos károkat okoz a vízi élővilágban.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!