Előző
Következő
új cikk

Belföld

Urizálás a Fidesznél - Összefog az ellenzék

Népszava|2017. aug 1. 05:05
[A+ A-]

FOTÓ: Tóth Gergő

Szimbolikus az állami cégvezetők bérének maximalizálásáról szóló népszavazási kezdeményezés, hiszen itt megmutatjuk, hogy konkrét ügyek mentén igenis képesek vagyunk összefogni – jelentette ki Molnár Gyula az MSZP elnöke, miután tegnap hivatalosan is elindult a referendumot megelőző aláírásgyűjtés. 

Vágó Gábor aktivista kérdését - Egyetért-e Ön azzal, hogy köztulajdonban álló gazdasági társasággal foglalkoztatási jogviszonyban álló személy onnan származó éves jövedelme a köztársasági elnök tiszteletdíjának éves összegét ne haladhassa meg? - a Kúria július elején hitelesítette. Az MSZP, az Együtt, az LMP, a Párbeszéd és a Kétfarkú Kutyapárt már korábban bejelentette: csatlakoznak a gyűjtéshez.

Molnár Gyula a budapesti Blaha Lujza téri aluljáróban arra hívta fel a figyelmet, hogy hamarosan lesz Magyarországon egy ennél is nagyobb népszavazás, amit választásnak hívnak. „Az aláírásgyűjtés felkészülés a 2018-as választásra. Minden hasonló kezdeményezés alkalmas ugyanis arra, hogy ledöntsük a mítoszt, miszerint a Fidesz nem leváltható” – hangsúlyozta a szocialista pártelnök.

A Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje szintén a 2018-as választás „ellenzéki győzelmének” előszobájaként tekint a Vágó Gábor-féle referendumra. „Egyrészt, mert az ellenzéki pártok együttműködésére alapszik, másrészt pedig Magyarország egyik legfontosabb kérdését tematizálja” - fogalmazott Karácsony Gergely.

Juhász Péter, az Együtt elnöke azt mondta, hogy pártja minden olyan kezdeményezést támogat, amely valamilyen módon kordában próbálja tartani az Orbán-kormány „őrjöngését”, Jancsó Andrea az LMP elnökségi tagja pedig jelezte: a „közpénzmentő” népszavazás lehetőség arra, hogy közös erővel megszüntessük ezt a tisztességtelen, igazságtalan és korrupt helyzetet.

A Kétfarkú Kutyapárt azért támogatja az aláírásgyűjtést, mert Kovács Gergő pártelnök hamarosan köztársasági elnök lesz, és fontos, hogy ő keresse majd a legtöbbet az országban. A viccpárt képviselője emellett azt is bejelentette, hogy ha ők kerülnek hatalomra, minden állampolgár saját állami céget kap majd.

Vágó Gábor a Népszava kérdésére elmondta, jelenleg egy-egy aláírásgyűjtő pult óránként 30-50 aláírást hoz, az eredményeket havonta összesítik majd. A pártoknak és a civileknek november 21-ig kell 200 ezer szignót kell gyűjteniük.

Zoltai Ákos

Lájkoljon minket a Facebook-on is!