Előző
Következő
új cikk

Belföld

Családi pótlék - Dupla átverés

Népszava|2017. aug 1. 05:06
[A+ A-]

A leginkább rászoruló családok kasszájában „irdatlan lyuk” tátong majd az előrehozott kifizetés miatt FOTÓ: Népszava

Nem dupla családi pótlékot ad a kormány, csak előbbre hozza a következő kifizetést, ami a legszegényebbeknél krízishelyzetet teremthet szeptember végén. – Egyszerű kommunikációs trükk a kormány részéről, amikor Rétvári Bence bejelenti, hogy két családi pótlékot kapnak a családok augusztusban – jelentette ki a Népszavának Farkas Zsombor, a Gyerekesély Egyesület elnökségi tagja.

A szociológus arra emlékeztetett, hogy valójában egy fillérrel nem érkezik több pénz, csak egy héttel előre hozzák a szeptemberi kifizetést, ami viszont egyáltalán nem biztos, hogy valódi segítséget jelent a leginkább rászoruló családoknak. Egyrészt, ahol komoly bevételi tétel az egy gyermek után járó 12 200, vagy két gyerek esetén fejenkénti 13 700 forint, ott nem csak, sőt nem elsősorban iskolai felszerelésekre költik el az összeget – folytatta az érvelést az egyesület alelnöke.

Bass László szociológus tapasztalatok alapján állította, a pénz nagy része élelemre, villanyra vagy más rezsire kell, s csak a legszükségesebb füzeteket, felszereléseket veszik meg a megélhetésért küzdő családok. Farkas Zsombor ugyanakkor arra is emlékeztetett, hogy a 8 éve nem emelt családi pótlék mára elvesztette vásárlóértéke negyedét, tehát a legszegényebb gyerekeknek ma sokkal kevesebb tanulási eszközt, cipőt, ruhát lehet venni iskolakezdésre a családi pótlékból, mint a Fidesz-kormány hivatalba lépésekor.

Mindkét társadalomkutató arra emlékeztetett, hogy a leginkább rászoruló családokban szeptember végére „irdatlan lyuk” tátong majd az előrehozott kifizetés miatt, átmenetileg krízishelyzetbe kerülhetnek. Farkas Zsombor emlékeztetett rá, hogy a Gyerekesély Egyesület alapítója, Ferge Zsuzsa „perverz újraelosztásnak” nevezi a jobb helyzetben lévőket segítő, vagyis a családi adókedvezményre épülő fideszes gyakorlatot, ami a jövő évi költségvetés családtámogatási rendszerét is meghatározza.

A legsúlyosabb következménynek a szegény családokban felnövő gyerekek kirekesztődésének állandósulását tartják a szakemberek, amit az előrehozott családi pótlék kifizetés fel is erősíthet. Az első szeptemberi szülői értekezleten diktálják fel ugyanis a szülőknek a következő listát, vagyis, hogy mennyi osztálypénzt szedjenek, mennyibe kerül az osztálykirándulás, a kötelező nyomtatópapír, egyéb programok. Ezeket akkor sem tudnák befizetni a nélkülöző családok, ha nem csak előrehozott, hanem tényleg dupla pótlékot kapnának a családok – jelentette ki lapunknak Farkas Zsombor.

A gyermekszegénységgel foglalkozó kutató szerint a rászoruló családokban sokszor az is gondot okoz, hogy megfelelő körülményeket teremtsenek az iskolás korú gyerekeknek a tanuláshoz. Ha nincs önálló ágya, ahol kipihenhetné magát, nincs hely, ahol csendben elkészíthetné a leckéjét, nincs a lakásban megfelelő világítás, télen meleg, nem futja szemüvegre, akkor hiába várnak jó teljesítményt tőle, a gyerek leküzdhetetlenül lemarad a jobb körülmények közt tanuló társaihoz képest. Ezt a kirekesztődést pedig a mostani, valóban perverz családtámogatási rendszer nem tudja, de nem is akarja oldani – hangzott a Gyerekesély Egyesület munkatársainak értékelése.

Gulyás Erika

Lájkoljon minket a Facebook-on is!