Előző
Következő
új cikk

Belföld

Százmilliókat repül el hetek alatt az Orbán-kormány

Népszava|2017. aug 1. 05:00
[A+ A-]

Szijjártó Péter külügyminiszter egy magángép utasterében: tárcája fél év alatt félmilliárd forintot költött repülésre FOTÓ: KKM

Nagyon is érthető, hogy repülőgép-vásárláson töri a fejét az Orbán-kormány, hiszen hetek alatt százmilliókat költ utazásra a minden korábbinál nagyobbra duzzadt apparátus.

„Hogyha most belügyminiszter lennék, akkor ez ciki lenne” – reagált a Népszava cikkére a múlt héten Szijjártó Péter, amikor a Hír Televízió a közpénzből finanszírozott kormányzati kiküldetésekről érdeklődött. Pedig lapunk akkor még csak nem is részletezte, hogy 2017 első félévében bő 477 millió forintból összesen 1808 repülőjegyet vásárolt a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a tárca diplomatáinak, valamint a hozzá tartozó háttérintézmények munkatársainak (bővebb információ a táblázatban - a szerk.). Ráadásul a KKM elég szűkszavú volt Mesterházy Attila és Legény Zsolt szocialista képviselők írásbeli kérdéseire válaszolva: azt például nem árulták el, hogy a magyar diplomácia vezetői hová és milyen céllal utaztak.

Nem spórolt az utazásokon a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) sem. Az NFM igazgatásának, tehát a minisztériumi felsővezetőknek az év első hat hónapjában 46,4 millióért 268 repülőjegyet vettek, de ennél lényegesen nagyobb tételt jelentenek a tárca háttérintézményeinek és cégeinek "kiküldetései". Például az NFM alá tartozó Antenna Hungária Zrt. utazásai: az erről szóló táblázatban ugyanis a legkülönbözőbb televíziós programokra lelni. Ketten is elmentek például idén februárban Németországba "Mándoki koncert terepszemlére", hogy aztán hatan "élvezzék" magát a fellépést is márciusban, s közvetítsék azt Berlinből.

Az Antenna Hungária két másik munkatársa Las Vegasba, az úgynevezett "NAB SHOW-ra", azaz egy videotechnikai kiállításra utazott - fejenként kicsit több mint egymillió forintért. Az NFM alá tartozó háttérintézmények elszámolásából az is kiderült: utazgattak a MÁV dolgozók is, de nem csak vonaton. Öten például Kínába repültek, méghozzá "Infrastruktúra fejlesztések tanulmányozása" miatt. A szervező Magyarország hongkongi főkonzulátusa volt, az öt repülőjegy 4 millióba került, s egyéb költségekre is elment csaknem másfél millió.

Azt, hogy a kormány milyen "hatékonyan spórol" magán, az is jól mutatja: minden idők legnagyobb magyar államapparátusa fél év alatt összesen legalább 6561 repülőjegyet vásárolt. A tárcák többsége egyébként az NFM-nél kevésbé pontosan közölte adatait, ugyanakkor sok esetben, például a Rogán Antal vezette propagandaminisztériumnál, megadtak legalább egy összesítést. A Miniszterelnöki Kabinetiroda 140 repülőjegyet vásárolt, összesen 18,4 millió forintért, szállásra majd 4 milliót, napidíjra pedig további másfél milliót fordítottak.

A Lázár János által vezetett Miniszterelnökség tételes beszámolójából kiderül, hogy a kancellária apparátusának két munkatársa csodálatos helyeken járhatott: bár nem tudni, miért, de Ausztráliába utazhattak az év elején, ráadásul ez idő alatt még 302 ezer forintnyi napidíjat is kaptak, miközben a 3 milliós repülőjegyeket árához még félmilliós szállásköltség társult. De mentek miniszterelnökségi vezetők az Egyesült Államokba is: egy személy 915 ezer forintos repülőjeggyel utazott, az ötnapos munkaút szállásköltsége pedig 721 ezer forint volt, mindehhez 75 ezer forintos napidíjat is kapott, s igénybe vette a repülőtéri kormányvárót 39 ezer forintos áron.

A Trócsányi László által vezetett Igazságügyi Minisztérium semmit sem részletezett, csak annyit közölt: kiküldetéseik 40,8 millió forintba kerültek az év első hat hónapjában, és 218 repülőjegyet vettek. Ezzel szemben a Földművelésügyi Minisztériumban 503 repülőjegyet vettek fél év alatt. A tárca háttérintézményeinek dolgozóit utaztató, adóforintokból finanszírozott programok közül a legizgalmasabban a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ vezetőinek utazása hangzik: "Kapcsolatépítés a KÜM megbízásából" címen Argentínába és Chilébe utaztak. Szintén ettől az intézménytől február elején "Agrártudomány-diplomásai és agrárkereskedelmi kapcsolatépítésre" Kolumbiába utazott két személy, de nekik - alighanem a gáláns meghívónak köszönhetően - csak 115 ezer forintba került az út, igaz ,kérdéses, miféle kapcsolati tőkével tértek haza.

Eközben a Pintér Sándor által vezetett Belügyminsztérium 1127 utazást finanszírozott az elmúlt fél évben, ami 318,9 millióba került a büdzsének. A Terrorelhántási Központ (TEK) "külföldi műveletek, személyvédelem, társzervekkel kapcsolattartás, nemzetközi konferencia" címen például fél év alatt 97 utazást (és/vagy repülőjegyet, ez nem derül ki a közlésből - a szerk.) számolt el, repülőjegyre 17,9 millió forintot, szállásköltségre 7,8 milliót, napidíjra 8,5 milliót, egyéb költségekre 1,7 milliót költöttek. A Pintér-tárca igazgatásának is vannak rejtélyes kiküldetései a listában. A "Részvétel a PNR DEP projekt záró konferenciáján" tárgyszavú tétel például nem tudni hová, s hány fő utaztatását jelentette, de az biztos: csak a repülőjegyeik 6,8 milliójába kerültek az adófizetőknek. A tárca háttérintézményének számító Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ "Részvétel Magyar esten" (sic!) címen mindössze 635 ezer forintért utaztatott valakiket, valahová.

A belüggyel szemben a honvédelmi tárca megjelölte, ki, hová ment. Simicskó István minisztériumából a szerencsés vezetők elutazhattak például tavasszal Thaiföldre a "Multilaterális együttműködés" jegyében, s mindez csupán 418 ezer forintjába került az adófizetőknek. Hasonló célból és apropóból utaztak Izlandra is két napra, ami viszont már 747 ezret vitt el. Összesen mintegy 420 kiküldetésen vettek részt a Honvédelmi Minisztérium (HM) állományának tagjai, s mindez több százmilliós költséget jelent, noha a tárca összesítést nem közölt, s a felsorolás külön tételként kezeli a háttérintézményeket és a HM cégeit is.

Eközben a Varga Mihály által vezetett Nemzetgazdasági Minisztérium külföldi programokon való részvételi díjakra 46 milliót költött, összesen 1085 repülőjegyet vásárolt, ezekre és az egyéb közlekedési szolgáltatási költségekre 214, szállásra 106, napidíjra pedig 47 milliót fordított az év első felében.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) roppant büszkén közölte: igazgatásuk az év első felében csupán 84 milliót használt fel külföldi kiküldetésekre, 311 repülőjegyet vásárolt, az utazási költség összesen 53 millió forintot tett ki. S noha az Emmi igyekezett kioktatni a Mesterházy-Legény párost, hogy bizony 2007 és 2009 között mennyivel többet utaztak el az akkor még nem is létező csúcsminisztérium hatásköre alá tartozó tárcák, valójában a múltról éves adatokat közöltek, itt pedig 6 hónapról van szó. Az Emmi-től az idén kétszer is meglátogattak közelebbről meg nem nevezett "egyházi partnereket" Oroszországban, továbbá hasonló céllal és módon került sor "sportügyi kétoldalú megállapodás aláírására, bilaterális megbeszélésekre" Kubában - ez utóbbi, háromnapos utazás 1,1 millióba került. Ketten is elutaztak az Egyesült Államokba a "Nemzeti imareggelire" másfél millióért. Szintén ketten mentek el egy háromnapos "Zarándokútra" Görögországba potom 819 ezerért. Vélhetően ugyanaz a két fő utazhatott Kanadába is júniusban, méghozzá a "Reformáció 500. évfordulójának észak-amerikai megünneplése" céljából, 2,9 milliós költséggel.

Mindezek fényében nem csoda, hogy - miként azt lapunk már megírta - dollár tízmilliókba kerülő Airbus beszerzését fontolgatta a kormány, erről tárgyaltak is az év első felében.

Biró Marianna

Lájkoljon minket a Facebook-on is!