Előző
Következő
új cikk

Belföld

Kritizálta a hatalmat - Megbüntették az aktivistát

Népszava|2017. aug 1. 05:03
[A+ A-]

A hatvani strand úszómedencéje Forrás: Facebook/Hatvani Strandfürdő

Nem lehet büntetlenül kritizálni a hatalmat Hatvanban: egy aktivista túl sok észrevétele miatt már csak kísérettel úszhat a település strandjának medencéjében.

Bíró József nem könnyű ember. Kitartó, ha kell, közérdekű adatigényléssel ostromolja a hivatalokat, s feljelentést tesz, ha úgy érzi, visszaélnek a köz vagyonával. Megszokta, hogy mindezek miatt a hatalom emberei nem szeretik őt, mert „tüske a köröm alatt”.

Most azonban olyasmi történt vele, amire még ő sem számított.

Pihenni, és úszni szeretett volna a hatvani strandon, ehelyett azonban azt tapasztalta, hogy az intézmény dolgozói minden lépését követik, s nem tudott úgy tempózni, vagy egyik medencétől a másikig sétálni, hogy ne figyelte volna valaki. Hatvan kisváros, mindenki ismer mindenkit, feltűnik, ha vigyázó szemek kísérnek. – Először nevettem a dolgon, de később inkább sírni szerettem volna, mert azt hittem ezek az ÁVH-s módszerek már elmúltak. Ám rá kellett jönnöm, hogy megint divatba jöttek, s akár ilyen aljas módszerekkel is megpróbálják a kritikai hangokat elhallgattatni – mondta lapunknak az aktivista.

Egy, a strandon dolgozó ismerőse később kiszivárogtatta neki azt a „körözéses jellegű” fotót, amin a férfi arcképe virít, a következő felirattal: „Bíró József ha jön, várjon, őrrel mehet. Ha jön, tájékoztatni, hogy nem készíthet felvételt. Kálmánnak azonnal szólni!” (Havassy Kálmán a strandért is felelős Hatvani Szolgáltató Intézmény vezetője. - a Szerk.) A fotó a strand bejáratánál, a pénztár egyik belső üvegfalára volt kiragasztva, vélhetően azzal a céllal, hogy azok is felismerjék a létesítményt esetleg felkereső aktivistát, akik nem ismerik őt személyesen.

– Miért ne készíthetnék bármilyen felvételt, akár magánszemélyként, akár a 60lap.hu szerzőjeként egy olyan közintézményről, amilyen a városi strand? – méltatlankodott lapunknak Bíró József. Korábban már volt vitája a szolgáltató intézmény vezetőjével, amiért nyáron az uszodában nem engedélyezték a reggeli úszást, úgymond „élettani” okokra hivatkozva. – Azt mondta az igazgató, hogy a hideg éjszakák után reggelre nem tud felmelegedni a víz. Pár nappal később viszont bérbe adták az uszodát egy nyári gyerektábornak, épp erre az időszakra. Élettanilag a gyerekekre nem veszélyes a hideg víz, csak a felnőttekre? – tette fel a költői kérdést Bíró József. Azt is kifogásolta, hogy egyhetes karbantartási szünet után a strand medencéinek szűrője ugyanolyan koszos volt, mint korábban.

– Jogom van állampolgárként megfogalmazni az észrevételeimet, jogom van ahhoz, hogy erről írjak a honlapomon, s ahhoz is, hogy közérdekű adatokat kérjek, vagy feljelentést tegyek, ha visszásságokat tapasztalok. Az, hogy emiatt úgy bánnak velem, mint egy körözött bűnözővel, kiplakátolják a fényképemmel a strandpénztár falát, majd pedig követnek, ha úszni megyek, több mint felháborító, s jól jellemzi a mostani időket, amelyekben „fortélyos félelem igazgat” - mondta.

Bíró József az eset után levélben fordult a város polgármesteréhez, a korábban fideszes, majd a pártból a korábbi polgármester, Szabó Zsolt kezdeményezésére kizárt, így jelenleg független Horváth Richárdhoz, s azt kérte, határolódjon el a történtektől. Fejezze ki, hogy a megfigyelés nem az ő utasítására történt, s távolítsa el azt a vezetőt, aki az ominózus fotó és felirat kihelyezését elrendelte. „Felhívom figyelmét arra, hogy amennyiben Ön erre nem hajlandó, akkor kénytelen vagyok azt feltételezni, hogy ez az egész ügy az ön utasítására történt. Kérem, hogy ne a “lakájmédiában” üzengessen, hanem álljon elém, és mondja a szemembe az igazat. Végezetül ajánlanám a hatvani strandra látogatóknak, hogy jegyük megvásárlása előtt tájékozódjanak arról, hogy esetleg őróluk is van-e fotó kirakva, illetve ha már kalandvágyból, vagy egyszerű kíváncsiságból bemerészkednek a kerítésen belülre, nézzenek körül, nem figyeli-e valaki őket...” - írta Bíró József a 60lap.hu-n. Lapunknak elmondta: feljelentést is tett, mert ez az ügy nem maradhat következmények nélkül.

Kerestük Havassy Kálmánt, a Hatvani Szolgáltató Intézmény vezetőjét, s azt tudakoltuk, vajon ki és miért rendelte el Bíró József „megfigyelését, s fényképe kihelyezését. Telefonon azt mondta, csak az alpolgármesterrel való egyeztetés után nyilatkozhat, s e-mailben válaszol. Ezt azonban – noha kértük –, eddig nem kaptuk meg.

Eltolt kerékpárút
Bíró József korábban az „eltolt” hatvani kerékpárút miatt fogalmazta meg kritikáját, kérte ki a szakvéleményeket, majd tett feljelentést. A Hatvan és Boldog között egymilliárd forintból elkészült út alól nem sokkal az átadás után több helyen áttört a nád, az aszfalt berepedezett. A kerékpárutat a tiszakécskei székhelyű Duna Aszfalt építette: a „G” nap után a Simicska Lajoshoz köthető Közgép helyett ez a cég lett az az útépítési tenderek egyik nagy nyertese.

Doros Judit

Lájkoljon minket a Facebook-on is!