Előző
Következő
új cikk

Külföld

Szakadás fenyegeti Kaczynski pártját

Népszava|2017. aug 2. 05:36
[A+ A-]

Patthelyzet alakult ki Lengyelországban Andrzej Duda lengyel államfő és a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, Jaroslaw Kaczynski között a kormánypárt számára teljhatalmat biztosító igazságügyi törvények miatt. Az elnök hétfőn küldte vissza a parlamentnek átdolgozásra az általa megvétózott két jogszabályt. A parlamentben korábban jóváhagyott két törvény a tervezett lengyel igazságügyi reform részét alkotja, akárcsak a harmadik, a bíróságok szervezetéről szóló, amelyet az elnök a múlt kedden viszont aláírt. A lengyel elnök indoklásában megerősítette, fontosnak tartja, hogy a bírói függetlenség felett őrködő testület, az országos igazságszolgáltatási tanács (KRS) széles konszenzus eredményeként jöjjön létre.

Kérdés azonban, mi történik most. Kaczynski hibának nevezte a vétót, de nem tudja megkerülni az államfőt. Ha viszont Duda tesz javaslatot az új jogszabályra, annak át kell mennie a parlamenten, a szejmben mindenképp többségre kellene szert tennie. Kérdés azonban, kompromisszumra tudnak-e jutni, mert egyre nyilvánvalóbb a kormánypárt megosztottsága. Kaczynski mellett az államfőt Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter bírálta a legkitartóbban, ami nem is meglepetés, hiszen egyrészt régi riválisok Dudával, másrészt ő az új törvények agytrösztje. Ziobro úgy fogalmazott, hogy a vétót követően az államfő „a nagyság” és a „groteszk” között választhat. Azt is az elnök szemére vetette, hogy Kaczynski jelölte őt, ezt a „szinte ismeretlen személyiséget” 2015-ben az ország legfőbb közjogi méltóságának. Meg is fenyegette az elnököt, mint mondta, újraválasztását teszi kockára.

Először fordul elő azonban a PiS történetében, hogy a vezetés nem áll be egy emberként a pártelnök mögé, s egyesek ellenvéleményt fogalmaznak meg. Váratlanul az államfőt biztosította támogatásáról Jaroslaw Gowin felsőoktatási miniszter, aki szerint a törvény annyi hibát tartalmazott, hogy az államfőnek nem is volt más választása. Ez azt jelzi: repedések jelentek meg a PiS monolitikus rendszerének falán.

Bár a politikai vezetés kihátrálhat Duda mögül, fontos számára néhány konzervatív értelmiségi nyílt támogatása. A Do Reczy című folyóirat közismerten jobboldali kommentátora, Rafal Ziemkiewicz is mellé állt.

R. T.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!