Előző
Következő
új cikk

Külföld

Polgárháborús helyzet fenyeget

Népszava|2017. aug 2. 05:36
[A+ A-]

Fotó: AFP

Teljesen kormányozhatatlanná válhat Venezuela, s párhuzamos államok alakulhatnak ki a dél-amerikai országban – nyilatkozta lapunknak egy szakértő a válság kapcsán.

Lilian Tintorinak és két gyermekének alig volt ideje hozzászokni, hogy három börtönben töltött év után férje, Leopoldo López ellenzéki vezető végre hazatért. A sokak által hősként tisztelt egykori polgármester a múltban aktívan részt vett az ellenzéki tüntetések megszervezésében, 2014-ben ezért 14 év börtönbüntetésre ítélték. Lópezt júliusban engedték ki és helyezték házi őrizetbe, ám három hét „szabadság” után keddre virradóra ismét nyoma veszett.

„Nem tudjuk, hogy hova lett, s hova vitték. De ha bármi történik vele, azért Nicolás Maduro lesz a felelős” – írt egy kétségbeesett üzenetet helyi idő szerint éjjel fél egykor López felesége, aki csupán annyit látott, hogy a hírszerzés (SEBIN) autója jött a férjéért. López napokkal korábban utcára hívta a Maduróval szemben kritikus tömegeket, hogy együtt tüntessenek az elnöknek elsöprő hatalmat biztosító alkotmányozó nemzetgyűlés megválasztása ellen. Az elmúlt napokban hasonlóan kritikusan nyilatkozott a kormányról egy másik köztiszteletben álló ellenzéki, Antonio Ledezma is, akinek keddre virradóra szintén nyoma veszett. A lánya által megosztott video tanúsága szerint az apját pizsamában rángatták el otthonról, majd egy SEBIN feliratú autó elhajtott vele.

A vasárnapi voksolás óta még nagyobb a káosz a latin-amerikai országban, mint az elmúlt hónapokban, pedig április óta forrong Venezuela. A főügyész tájékoztatása szerint mostanáig 121 ember vesztette életét a kormányellenes tüntetéseken. Az ellenzék álal bojkottált voksolás napján erőszakos demonstrációk zajlottak országszerte, az összecsapásokban tucatnyian meghaltak. Venezuela már jó ideje a teljes összeomlás szélén áll, s a kormányellenes tömegek szerint ezért Nicolás Maduro a felelős, ahogy a súlyos élelmiszer- és gyógyszerhiányért, valamint az egyre diktatorikusabb berendezkedésért is. A korábban Maduro-párti, mostanában azonban egyre kritikusabb főügyész, Luisa Ortega azt mondta, nem ismeri el alkotmányozó nemzetgyűlést, és vizsgálatot indít az ügyben. Az ellenzéki politikusok, akik mostanáig többségben voltak a parlamentben, szintén kijelentették: nem hagyják, hogy feloszlassák a parlamentet, nem hátrálnak meg.

Julia Buxton, a Közép-európai Egyetem (CEU) oktatója szerint félő, hogy párhuzamos államok alakulnak ki. „Nem kizárt, hogy teljesen kormányozhatatlanná válik az ország, és a megosztottság tovább nő. A legrosszabb forgatókönyv szerint Venezuela közelebb kerül egy erőszakos, polgárháborús konfliktushoz, hiszen nem lesz semmilyen mechanizmus arra, hogy békésen oldják meg a politikai vitákat” – magyarázta a Népszavának a Venezuela-szakértő, aki hozzátette: várhatóan folytatódni fognak az ellenzéki tüntetések is. „Félő azonban, hogy ezek kicsúsznak az ellenzéki koalíció irányítása alól, s még kaotikusabbá és erőszakosabá válnak. Ha ez bekövetkezik, a biztonsági erők még keményebben fognak lecsapni” – kommentálta Buxton.

A szakértő úgy véli, van egy derűlátóbb forgatókönyv is, miszerint a nemzetközi nyomás hatására elkezdődhet egy dialógus, ám erre kicsi az esély, hiszen a jelek szerint a nemzetközi közösség inkább a szankciók és az elszigetelés taktikáját választja. Az Egyesült Államok például hétfőn befagyasztotta Nicolás Maduro amerikai vagyonát. A CNN értesülései szerint hamarosan további, az olajipart érintő gazdasági szankciókat jelenthetnek be, amelyek igazán nagy csapást jelenthetnek a kormány számára, hiszen a nyersanyag jelenti a fő bevételi forrást. „Ezzel csak tovább erősítik Maduro antiimperialista retorikáját, ugyanakkor üzemanyagot jelentenek a kormányellenes tüntetések szervezői számára, s csökkentik a párbeszéd esélyét” – véli Buxton.

Körösi Ivett

Lájkoljon minket a Facebook-on is!