Előző
Következő
új cikk

Külföld

Új csapat a Fehér Házban

Népszava|2017. aug 2. 05:38
[A+ A-]

John Kelly, Donald Trump hétfőn beiktatott kabinetfőnöke lett a Fehér Ház új erős embere. Sarah Huckabee elnöki szóvivő azt közölte, Kelly megkapja a lehetőséget arra, hogy létrehozza saját csapatát. Ennek első lépése volt Anthony Scaramucci kommunikációs vezető hétfői kirúgása, aki mindössze tíz napig tölthette be a pozíciót. Menesztését maga Kelly kezdeményezte, mint kedden kiderült, Scaramucci előző héten, a New Yorker magazinnak adott, vulgarizmusoktól sem mentes interjúja miatt. Ebben minősíthetetlen hangon támadta a Fehér Ház vezető tisztségviselőit, köztük John Kelly elődjét, Reince Priebust. Július 21-én történt kinevezése után a kommunikációs igazgató nyilvánosan azzal fenyegetődzött, hogy "kirúg mindenkit" a Fehér Házból. Sarah Huckabee Sanders sajtótájékoztatóján nem válaszolt arra a kérdésre, hogy Scaramucci önként mondott-e le, vagy a Trump elnök távolította el őt. A szóvivő mindazonáltal hangsúlyozta: az elnök úgy érezte, hogy a kommunikációs igazgató a The New Yorker magazinnak adott interjúja "helytelen volt".

A The Wall Street Journal, a The New York Times és a Politico egybehangzó értesülései szerint a felmentésre néhány órával John Kelly beiktatása és a kormányülés után került sor. A Politico értesülései szerint Scaramucci hétfőn reggel kívánta előterjeszteni új kommunikációs csapatát, de a döntés az elmozdításáról már közvetlenül ezt megelőzően megszületett.

Kelly feladata az lesz, hogy véget vessen a Fehér Házban dúló káosznak. Scaramucci elérte Priebus kirúgását, akit kiszivárogtatásokkal vádolt, s vette a kalapját Sean Spicer elnöki szóvivő, de a személyi változások hétfőn drámai fordulatot vettek a kommunikációs vezető menesztésével. Trump állítólag amiatt volt elégedetlen Priebusszal, mert szerinte nem kommunikálta kellőképpen a kongresszusi és szenátusi republikánusok számára a Fehér Ház döntéseit. Az elnök ugyanakkor már előzőleg elégedetlen volt Spicerrel is, aki nehezen birkózott meg a rábízott feladattal.

Szakértők azonban rámutatnak, hiába alakítana ki Kelly remek csapatot, az öntörvényű Trumppal akkor sem tud mit kezdeni.

Trump diktálhatta fia nyilatkozatát
A The Washington Post (WP) című lap információi szerint Donald Trump személyesen diktálta le nagyobbik fi ának azt a július első felében közzétett, később félrevezetőnek bizonyult nyilatkozatot, amelyben az ifjabb Trump azt állította az oroszokkal tartott 2016. júniusi találkozójáról, hogy annak nem volt köze apja elnökválasztási kampányához. A WP azt írta, hogy az elnök jogi tanácsadói szerint Trump közvetlen érintettsége fi a félrevezető nyilatkozatában veszélyes jogi helyzetet teremthet. - MTI

Lájkoljon minket a Facebook-on is!