Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Százmilliárdok fideszes haveroknak

Népszava|2017. aug 2. 05:24
[A+ A-]

A kormányfő vejével, Tiborcz Istvánnal kapcsolatba hozható West Hungária Bau, a Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester közelébe került ZÁÉV, valamint a szegedi Dél-Konstrukt és a miskolci Zeron Befektetési Zrt. konzorciuma nyert jogot állami-önkormányzati épületek 200 milliárd forint értékű energetikai felújítására – közölte a közbeszerzési tájékoztató alapján a napi.hu.

A West Hungária Bau többségi tulajdonosa a Tiborcz Istvánnal számos közös üzletet jegyző Paár Attila. A ZÁÉV a régi-új vezérigazgató, Peresztegi Imre cégéé. A Dél-Konstrukt többségét Keresztúri Farkas Csaba jegyzi, a Zeron pedig a fővárosi Szegő Miklósé. A Mészáros Lőrinccel kapcsolatba hozott Magyar Építőkkel együtt a ZÁÉV építheti a Puskás Ferenc stadiont több mint százmilliárdért. Berkecz Balázs, az Együtt szakpolitikusa emlékeztetett a Dél-Konstruktnál korábban fellelt hiányosságokra, a Zeron pedig „több Fidesz-közeli beruházásban tevékenykedett”.

A mostani építési kiírás céljai meglehetős elnagyoltak. Eszerint a következő négy év során a most kijelöltek újíthatnak fel olyan állami-önkormányzati épületeket, amelyek között műemlékek is lehetnek. De az energiahatékonysági pályázatok lebonyolítására alapított állami NFSI Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet (NFSI) Nonprofit Kft. nem garantálja a teljes összeg elköltését. Szakértők hiányolják a tenderből az energiahatékonyság-javítási keretfeltételeket.

Az összeg forrása sem tisztázott. Annyi biztos, hogy az Orbán-kormány EU-forrásokat szán e célra. Berkecz Balázs a hír kapcsán felhívta a figyelmet, hogy az eredetileg kihirdetett keret félezermilliárd forint volt, amihez semminemű forrást nem leltek fel, így, miután az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz (OLAF) fordult, az NFSI a keretet 200 milliárdra csökkentette. Az ellenzéki politikus szerint azzal, hogy az ország számos pontján tervezett kisebb-nagyobb fejlesztést egyetlen közbeszerzéssel pályáztatnak le, kizárják a kis- és középvállalkozásokat; viszont így egy nagy szerződéssel, „szinte átláthatatlanul lehet majd lenyúlni tengernyi közpénzt”.

M. I.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!