Előző
Következő
új cikk

Belföld

Beáldozták a rendőrkapitányt a bulinegyedben

Népszava|2017. aug 2. 05:04
[A+ A-]

Forrás: Facebook/Vattamány Zsolt

Visszavonták az erzsébetvárosi rendőrkapitány, Kiss Szabolcs rendőr alezredes kinevezését – tudta meg a Népszava. 

Rövidesen új kapitányt neveznek ki a kerületbe. Bár a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) eddig nem válaszolt ezzel kapcsolatos kérdésünkre, a kerületben úgy hírlik, hogy az utóbbi évekre a részben bulinegyeddé vált Belső-Erzsébetváros sokasodó problémáira válaszul mozdították el a pozíciójából Kisst.

A lakók szerint a romkocsmák elszaporodásával mára élhetetlenné vált a városrész. Hétvégenként mintegy 150-200 ezer fiatal tódul szórakozni az alig 20 ezer fő által lakott, egy négyzetkilométernyi területre. A lakók, így a nemrég éjszakai felvonulással tiltakozó Élhető Erzsébetvárosért Facebook-csoport tagjai szerint immáron elviselhetetlen a helyzet: a közel négyszáz szórakozóhely között vonuló gyakorta ittas bulituristák szemetelése és garázdasága mellett mindennapossá vált a prostitúció, a kábítószer használat, és az autófeltörés. Ráadásul a kerületi rendőrség 4-6 pár járőre szerintük hétvégenként nem tudja fenntartani a rendet a városrészben.

Ugyanakkor helyi ellenzékiek vélekedése szerint éppenséggel Kiss Szabolcs volt az, aki rendőrkapitányként eddig a legtöbbet tette az ügyben, pártfüggetlenül próbált úrrá lenni azon a helyzeten, amit a fideszes vezetésű önkormányzat idézett elő. A kerületben ugyanis azután robbant be teljes gőzzel a buliturizmus, hogy a választásokon a lakóknak még csendet és békét ígérő kormánypárti Vattamány Zsolt vezette testület 2013-ban lényegében szabad utat adott a szórakozóhely-üzemeltetőknek. Onnantól a lakóközösség már nem szólhatott bele, hogy a házuk földszintjén üzemelő kocsma meddig tarthat nyitva, továbbá az önkormányzat ugyanazzal a lendülettel eltörölte az addigi 22 és 6 óra közötti csendrendeletet.

A lakosok szerint Vattamány azóta sem reagált érdemben a zajra és a szemétre panaszkodó lakosok leveleire. A lakosok a most közzétett nyílt levelükben azt is kifogásolják: a polgármester egy meghallgatást nem volt hajlandó kiírni az ügyükben, csak a Magyar Nemzetben üzent nekik. Igaz, ott elismerte, hogy a probléma "valós", ám úgy látta, neki nincs beleszólása a világörökségi területen lévő szórakozóhelyek működésébe. Továbbá elmondta, hogy ezrek élnek a bulinegyedből és ő nem akarja akarja ellehetetleníteni a vállalkozókat. Vattamány ugyanakkor arra is célozgatott, hogy a tiltakozók mögött "valakik" állhatnak, akik politikai tőkét kovácsolnak.

Kiss Szabolcs rendőrkapitány hozzáállását jelzi, hogy nemrégiben vállalta, elmegy a helyi tiltakozó civilek lakossági fórumára és tájékoztatást ad nekik a helyzetről. Azonban miután a fórumnak híre ment és a sajtó is jelezte rajta a részvételét, a BRFK megtiltotta Kissnek, hogy elmenjen a rendezvényre.

Forrásaink szerint ugyan Kiss Szabolcs elmozdítása nincs kapcsolatban azzal, hogy a rendőrkapitány hajlandó lett volna szóba állni a helyi civilekkel. Ugyanakkor arra tippelnek, hogy a helyi városvezetés ahogy korábban a sörbiciklik- beerbike-ok - kitiltásával, most a bűnbaknak megtett Kiss kirúgásával próbálja leszerelni a vigalmi negyed miatt egyre erősebb lakossági indulatokat.

B. Z.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!